Linkuri accesibilitate

Unii din aliații Americii vor mai multe dovezi privind implicarea Iranului în incidentul din Golful Oman


Unul din cele două tancuri petroliere atacate în Golful Oman, 13 iunie 2019.
Unul din cele două tancuri petroliere atacate în Golful Oman, 13 iunie 2019.

Corespondența zilei de la Washington

Statele Unite acuză Iranul că ar fi atacat două vase petroliere în Golful Oman. Teheranul neagă. Ce cred însă aliații Americii?

Ce cred aliații Americii despre implicarea Iranului în incidentul din Golful Oman
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

Aliați ai Statelor Unite, între care Germania și Japonia, vor mai multe dovezi decît o inregistrare video, prezentată de Pentagon, care pare să arate o nava de patrulare iraniană preia ceea e posibil să fi fost o mină neexplodata de pe unul dintre vasele atacate.

Secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat că a discutat la sfîrșitul săptămânii trecute cu mai mulți omologi ai săi din țări aliate, și a declarat că dovezile care leagă Iranul de explozii sînt de necontestat.

„Nu există nici o îndoială”, a spus Pompeo, adăugînd: „Serviciile de informații dispun de numeroase informații și dovezi. Lumea întreaga va vedea o buna parte din acestea, dar americanii trebuie să stie că avem mare încredere în informațiile cu privire la aceste atacuri și la alte șase, în intreaga lume, în ultimele 40 de zile”.

Mike Pompeo vorbind presei la Departamentul de stat, Wahsington DC, 13 iunie 2019.
Mike Pompeo vorbind presei la Departamentul de stat, Wahsington DC, 13 iunie 2019.

Aliații Americii încearcă să tempereze aceste impulsuri, temîndu-se de posibilitatea unei confruntari între Statele Unite și Iran. Pompeo a spus că omologul sau german și alții au văzut mai mult decît înregistrarea video, și vor mai vedea și alte dovezi.

Șeful diplomației americane a adăugat că anumite țări își doresc doar ca cele întîmplate „să dispară”, și a reafimat că este dreptul tuturor țărilor să aibă vase în strimtoarea Hormuz, ceea ce – în viziunea sa – Iranul încearcă să împiedice.

Scepticismul unora dintre aliații Americii are la bază credibilitatea redusă a afirmațiilor președintelui Trump, și faptul că John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, a fost în 2003 un susținător al invadarii Irakului pe baza unor supoziții care s-au dovedit false.

Nici secreatarul de stat Pompeo nu scapă de critici pentru că a învinuit Iranul în legatură cu un alt atac, la sfîrșitul lui mai la Kabul, împotriva unui convoi american, atac care a fost revendicat în cele din urmă de Talibani, o revendicare despre care Pompeo a spus însă că nu trebuie crezută.

Mulți experți cred de asemenea că s-a ajuns la această situație tensionată și din cauză că administrația Trump a decis să se retragă din tratatul nuclear cu Iranul, încheiat de Barack Obama.

Pîna acum, doar Arabia Saudită și Marea Britanie s-au alăturat Washingtonului în a învinui Iranul pentru incidentul din Golful Oman. Unul din candidații la președinție, democratul Pete Buttigieg, a deplîns faptul că lipsa de credibilitate a administrației Trump face ca cuvântul Americii să fie pus la îndoială.

El a adăugat pe de altă parte ca un astfel de act nu ar fi suprinzator, ținind cont de comportamentul agresiv al Iranului pe arena internațională. Problema este – a continuat primarul candidat la presedintie – ce ar trebui întreprins pentru ca răspunsul să fie unul potrivit și să contribuie la deescaladarea tensiunilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG