Linkuri accesibilitate

Uninominalul la președinții de Consilii județene, interesul poată fesul. Marea răzgândeală: Acum PSD îl vrea, PNL nu


Ordonanța de Urgență adoptată de guvernul Dăncilă reînstituie alegerea președinților de Consilii Județene prin vot uninominal într-un singur tur de scrutin. PNL și PMP îl contestă, deși acum câțiva ani îl susțineau. Între timp s-a schimbat contextul politic.

Argumentul folosit de premierul Dăncilă în favoarea OUG este ”mesajul cetățenilor, respectiv, dorința de a-și exprima în mod direct opțiunea de vot cu privire la cei care iau decizii pentru comunitate”. Nu e clar dacă premierul s-a referit la rezultatul alegerilor europene, la cel al referendumului pentru justiție sau la dorința baronilor locali care își doreau o asemenea schimbare legislativă. În tot cazul, premierul și președinții de CJ susțin că ”va crește legitimitatea și reprezentativitatea”, ceea ce, desigur, va ajuta la ”punerea în aplicare a proiectelor pentru comunitate”.

Socotela de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg

Din 34 de președinți de Consilii Județene, PSD are 29, obținuți în urma alegerilor locale din 2016, pe care le-a câștigat cu aproape 38%. Este, deci, firesc să-și dorească să-i mențină pe poziții, lucru complicat după cele doar 23 de procente scoase la alegerile europene. Prin legea aflată acum în vigoare și modificată tot de PSD în 2015, în mandatul lui Victor Ponta, președinții de consilii județene sunt aleși prin votul consilierilor județeni.

Prin OUG, PSD vrea de fapt să evite alianțele dintre partidele de opoziție în urma cărora ar putea pierde majoritatea în consiliile județene ( și locale), deci și șefia acestora. Prin votul uninominal într-un singur tur, PSD speră să-și păstreze măcar o parte din baronii în fiefurile pe care încă mizează.

Dar PSD nu era singurul care își făcea astfel de socoteli. Și liberalii erau aproape mulțumiți cu sistemul de la consiliile județene, dar își doreau revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin (la care s-a renunțat pe vremea când PNL era în alianță cu PSD).

Ca dovadă, în luna mai la întâlnirea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJ), nu doar președinții PSD au susținut ideea, ci și cei ai PNL. Mai exact, președinții CJ din Arad, Călărași, Suceava și Alba, așa cum a dezvăluit Realitatea Tv. Ghinion, între timp, partidul s-a răzgândit, a câștigat alegerile și i-ar conveni fie formula cu două tururi, fie cea a negocierilor cu partidele din opoziție pentru obținerea majorității în CJ-uri. După ce guvernul PSD a adoptat Ordonanța de Urgență declarațiile au fost dure. „Această decizie neruşinată, complet neconstituţională, contravine voinţei românilor”, a spus Ludovic Orban.

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat pentru Europa Liberă că ”poziția partidului este clară” și că în PNL nu se discutase problema în momentul în care acești șefi de CJ și-au exprimat opinia la UNCJ. Nu sunt puncte de vedere asumate de partid”, spune Dancă.

Și PMP, prin vocea lui Eugen Tomac, este împotriva Ordonanței de urgență, deși, ideea alegerii uninominale a președinților de Consilii județene i-a aparținut chiar lui Traian Băsescu. Acum Tomac admite că ”ea nu şi-a dovedit utilitatea până la capăt pentru că majoritatea parlamentară de la acel moment (PSD – PNL) a insistat pe ideea unui singur tur de scrutin”. Ideea ar fi ca președinții de consilii de județene să fie aleși uninominal, dar în două tururi de scrutin, așa cum ar trebui să fie aleși și primarii, susține Tomac.

Epopeea uninominalului, sub semnul răzgândelii și al interesului politic de moment.

Propus în 2007 de PDL, în mandatul lui Traian Băsescu, pentru alegerea parlamentului, contestat vehement de PSD și PNL, votul uniominal a trecut de vreo două ori pe la Curtea Constituțională, dar ajunge să fie aplicat prima oară la alegerile din 2008. Sistemul este însă unul mixt, inventat la vremea respectivă de Asociația Pro Democrația, si va fi susținut în final și de PNL, și chiar de PSD. Rezultatul: numărul parlamentarilor crește cu peste 270, în loc să scadă, așa cum au vrut românii la referendum.

Cât privește alegerile locale, în 2008 primarii au fost aleși în două tururi de scrutin, dar consilerii județeni într-un singur tur, o noutate absolută.

În 2011, legea este modificată din nou la inițiativa PDL, susținut de UDMR, UNPR și minorități, și se adoptă un singur tur de scrutin și pentru primari. Alegerile locale din 2012 se desfășoară astfel, iar alianța PSD-PNL câștigă zdrobitor.

Doar că în 2015, după ruperea USL, PSD-ului nu i-a mai convenit alegerea uninominală a președinților de CJ și, sub mandatul lui Victor Ponta, se revine la alegerea acestora prin votul consilierilor județeni. Alegerile locale din 2016 se desfăsoară în această formulă- primari aleși într-un singur tur, președinți de CJ prin votul consilierilor. PSD și ALDE câștigă alegerile detașat.

În 2019 ciclul continuă: PSD-ul nu mai e avantajat de vechea formulă și vrea revenirea la uninominalul într-un singur tur pentru șefi de CJ, la primari există deja. PNL și PMP vor însă revenirea la două tururi și pentru primari și pentru președinții de CJ. Doar USR, partid relativ nou, prima oară participant la alegerile locale nu a avut timp să se răzgândească.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG