Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană și AstraZeneca cad la pace în privința vaccinului


AstraZeneca susține că are probleme cu producția de vaccinuri de la fabricile din Belgia și Olanda
AstraZeneca susține că are probleme cu producția de vaccinuri de la fabricile din Belgia și Olanda

După ce s-au contrat public cu privire la întârzierea livrării vaccinului, Uniunea Europeană și compania farmaceutică britanică AstraZeneca au anunțat că vor colabora pentru a rezolva problemele legate de aprovizionarea cu vaccin în cele 27 de state membre.

Reprezentanții AstraZeneca au spus că vor putea livra numai o parte din dozele pe care le-a promis pentru perioada ianuarie-martie, dând vina pe problemele de producție de la fabricile din Europa, situate în Belgia și Olanda.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a declarat că firma trebuie să-și onoreze angajamentele luate prin contract și să trimită din stocurile existente în Marea Britanie. Contractul dintre AstraZeneca și Uniunea Europeană are o clauză de confidențialitate, pe care reprezentanții UE nu vor să o facă publică.

După ce miercuri au avut mai multe discuții în contradictoriu cu privire la vaccin, joi cele două părți au căzut la pace, iar Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, a spus că regretă „lipsa continuă de claritate a calendarului de livrare”.

Vom colabora cu compania pentru a găsi soluții și a livra vaccinurile rapid pentru cetățenii UE”, a scris ea pe Twitter, potrivit BBC.

În același timp, purtătorul de cuvânt al AstraZeneca a declarat că firma vrea o colaborare mai strânsă în privința calendarului de livrare a vaccinului în lunile urmăroare.

Firma britanică ar trebui să livreze către UE până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, iar aceste vaccinuri ar trebui să fie produse în patru fabrici, două aflate pe teritorul Uniunii Europeane, iar alte două în Marea Britanie. Însă, săptămâna trecută, datele de la Uniunea Europeană arătau că în primele trei luni ale lui 2021, Astra/Zeneca va livra cu 50 de milioane de doze mai puțin decât a promis.

XS
SM
MD
LG