Linkuri accesibilitate

Unul din cinci condamnați definitiv este de negăsit


Puiu Popoviciu așteaptă de trei ani ca o instanță londoneză să se pronunțe pe carerea de extrădare în România, după ce a fost condamnat la 7 ani închisoare
Puiu Popoviciu așteaptă de trei ani ca o instanță londoneză să se pronunțe pe carerea de extrădare în România, după ce a fost condamnat la 7 ani închisoare

Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și ale Poliției române, unul din cinci condamnați definitiv dispare de la domiciliu înainte de pronunțarea unei sentințe de închisoare cu executare. În acest moment, 4.514 persoane condamnate definitiv sunt date în urmărire.

Din verificările efectuate la structura competentă a rezultat faptul că, în baza de date urmăriți, figurează un număr de 4.514 persoane condamnate definitiv care se sustrag executării pedepselor și sunt date în urmărire”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliției Române(IGPR) la solicitarea Europa Liberă. Cei mai mulți sunt plecați din țară, fiind urmăriți internațional. În acestă categorie intră și arestații preventiv în lipsă.

În același timp, în penitenciarele din România, la data de 20 iulie 2020, „în sistemul penitenciar se înregistra un efectiv de 20548 de persoane custodiate”, se arată într-un răspuns al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) către publicația noastră.

Căutați pe banii statului

Asta înseamnă că 22% dintre condamnați dispar de la domiciliu și înainte de pronunțarea unei sentințe definitive, ei fiind căutați ulterior de polițiști. Cheltuielile cu căutarea și eventualul lor transport în țară sunt suportate de statul român și nu se adaugă cheltuielilor judiciare.

Condamnați notorii au fugit înainte de pronunțarea unei sentințe definitive. Pagina de „persoane urmărite” a Poliției Române cuprinde 2500 de fotografii ale celor urmăriți și publică datele celor care se sustrag pedepselor, acuzațiile procurorilor și condamnările primite. Cei mai mulți urmăriți sunt infracțiuni la regimul rutier, urmează furturile și tâlhăriile, traficul de persoane, omoruri și fapte de corupție. Printre cetățenii străini condamnați în România se remarcă un număr mare de chinezi, cei mai mulți condamnați pentru evaziune fiscală.

Infractori de negăsit

Europa Liberă vă prezintă câteva cazuri de fugari recenți sau căutați de ani buni fără niciun rezultat.

- Sorin Strutinsky – afacerist condamnat pe 6 iunie 2020 la 10 ani și 8 luni închisoare într-un dosar de spălare de bani. Ar fi plecat din țară cu o săptămână înainte de decizia judecătorilor.

- Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat pe 18 iunie 2020 la 3 ani și 10 luni închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. A ieșit din țară cu puțin timp înainte ca instanța să anunțe verdictul în dosarul său.

- Cristian Rizea, fost deputat PSD, a fost condamnat, în noiembrie 2019, la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare. S-ar afla la Chișinău de unde a publicat recent o carte de dezvăluiri despre foștii prieteni de partid și despre foști șefi din serviciile secrete.

- Dragoș Săvulescu, fost acționar al clubului Dinamo București, a fost dat în urmărire internațională pe 9 februarie 2019, după ce a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța. Un an mai tîrziu s-a predat autorităților din Napoli, a fost eliberat, iar acum așteaptă decizia de extrădare a judecătorilor italieni.

- Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a fost condamnată definitiv în noiembrie 2019 la 4 ani închisoare după ce a fost acuzată de favorizarea infractorului. La momentul deciziei Bica nu se afla în țară. A fost reperată pe teritoriul Italiei pe 10 iulie 2020. În acest moment se află în arest la domiciliu în așteptarea procesului de extrădare în România.

- Atilla Racz, afacerist din Bihor, a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru evaziune fiscală. A plecat din țară în 2015, cu puțin timp înainte de condamnare și în prezent se află la Budapesta.

- Olosz Gergely, fost deputat UDMR, are din 2018 o condamnare la 3 ani închisoare pentru trafic de influență. S-a stabilit la Budapesta și țara vecină refuză să-l extrădeze.

- Puiu Popoviciu, milionar în euro, condamnat de instanța supremă, în august 2017, la 7 ani închisoare în dosarul Ferma Băneasa. A plecat din țară cu două săptămâni înainte de pronunțare și s-a stabilit la Londra. De trei ani așteaptă să se judece procesul de extrădare.

- Zaher Iskandarani, om de afaceri libanez, condamnat în 2015 la 5 ani ănchisoare pentru eveziune fiscală. A plecat din țară înainte de condamnare și în prezent se află în Liban, țară cu care România nu are acord de extrădare.

Alte două personaje celebre nu sunt condamnate definitiv, dar au mandate de arestare în lipsă emise pe numele lor. Primul este Alexander Adamescu, stabilit la Londra de 4 ani, încă așteaptă procesul de extrădare, după ce DNA l-a acuzat de dare de mită. Cel de-al doilea este Mario Iorgulescu, căutat de autorități pentru omor, după ce a provocat un accident mortal cu mașina, fiind apoi scos de familie din țară și internat într-o clinică din Italia.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG