Linkuri accesibilitate

Uraganul Ian a lăsat Cuba fără curent electric. Florida se pregătește să evacueze 1,75 milioane de oameni


Cuba a rămas complet în întuneric după ce a fost lovită puternic de uraganul Ian

Cuba a rămas complet fără curent electric după ce uraganul Ian a lovit extremitatea vestică a insulei, a anunţat guvernul, transmite BBC. Florida se pregăteşte de un „dezastru major”, după cum a declarat guvernatorul statului american.

Sistemul electric din Cuba se confruntă cu un colaps total în urma trecerii uraganului Ian, care a fost catalogat ca furtună de categoria a treia, cu viteza vântului de până la 205 km/h. Oficialii cubanezi au declarat că una dintre principalele centrale electrice nu a putut fi repusă în funcţiune.

Pană de curent în Cuba provocată de uraganul Ian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:40 0:00

O persoană a fost ucisă şi mai multe clădiri au fost avariate în întreaga ţară. Victima este o femeie de 44 de ani care a murit după ce pereţii casei s-au prăbuşit peste ea.

Marţi, la televiziunea de stat cubaneză, şeful autorităţii pentru energie electrică a anunţat că a avut loc o pană de curent la nivelul întregii insule ca urmare a defectării sistemului electric naţional, lăsând 11 milioane de persoane în întuneric.

Un jurnalist de la o agenţie de ştiri de stat a raportat că 100% din circuitele electrice din ţară au fost scoase din funcţiune şi că „centrala termoelectrică Antonio Guiteras... nu a putut fi sincronizată". Centrala Antonio Guiteras este cea mai importantă centrală energetică din Cuba. Oprirea acesteia înseamnă că, în prezent, nu mai există producţie de energie electrică în nicio parte a insulei.

Mai mult de 1,75 de milioane de americani, evacuați obligatoriu

Uraganul Ian se îndreaptă acum spre Florida, unde guvernatorul DeSantis a avertizat cu privire la „impact amplu în întregul stat”, iar locuitorii s-au aprovizionat cu alimente, apă, medicamente şi combustibil.

„Acesta este un uragan cu adevărat mare în acest moment”, a spus DeSantis la o conferinţă de presă îndemnând locuitorii să „rămână calmi”, dar „să facă ceea ce trebuie pentru a fi pregătiţi”, potrivit CNN.

Guvernatorul a declarat stare de urgenţă pentru toată Florida în weekend şi a activat 5.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale pentru a interveni.

Mai mult de 1,75 de milioane de oameni din Florida au primit ordin de evacuare obligatorie marți după-amiază, majoritatea fiind în comitatul Lee.

Au fost emise ordine de evacuare obligatorie pentru zonele care se întind de la nord de Tampa până în zona Fort Myers.

În comitatul Pinellas, unde peste 440.000 de persoane sunt evacuate obligatoriu, primarul Clearwater, Frank Hibbard, a declarat marți după-amiază pentru CNN că este prea târziu pentru ca rezidenții să plece.

În total , peste 2,5 milioane de locuitori din Florida au primit un fel de avertizare de evacuare marți, arată CNN. În sudul Floridei, efectele uraganului Ian s-au simțit încă de marți seara, cu ploi și vânturi puternice.

O tornadă a avut loc pe aeroportul North Perry din Broward County unde a provocat „daune semnificative” mai multor avioane și hangare, a declarat primarul Michael Udine pe Twitter.

Administraţia de la Washington a declarat luni stare de urgenţă de sănătate publică în statul Florida şi anunţând că va colabora cu oficialii locali pentru a oferi sprijin rezidenţilor.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG