Linkuri accesibilitate

Ursul Arthur, capturat de AUR. „Terorist”, noul hit propus de George Simion | Planul PSD


Liderul AUR s-a folosit de uciderea ursului Arthur pentru a promova o serie de mesaje naționaliste și împotriva UDMR. (Imagine generică cu George Simion)
Liderul AUR s-a folosit de uciderea ursului Arthur pentru a promova o serie de mesaje naționaliste și împotriva UDMR. (Imagine generică cu George Simion)

Moartea ursului Arthur este puternic speculată politic de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). George Simion promovează o postare în care ursul reprezintă imaginea României care este exploatată de străini. În siajul propagandei AUR se află și piesa „Terorist”, lansată de La Familia.

„Ursul Arthur sunt toate industriile, băncile și mințile românești furate de străini. Ca și Arthur, unele erau unice în Europa, erau grase și frumoase. Dar le stăteau lor în cale. Uciderea lui Arthur, cel mai mare urs carpatin românesc are o semnificație mult mai mare decât pare. Pe lângă faptul că este o crimă împotriva naturii, această barbarie este o parabolă perfectă pentru felul în care s-au petrecut lucrurile în țara noastră, în ultimii 30 de ani”, este mesajul postat de George Simion pe pagina sa de Facebook.

Precizează că nu el a scris acele rânduri, dar le-a distribuit la câteva ore după ce în mass media a apărut informația despre soarta tragică a ursului împușcat de Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein. Într-un alt fragment al postării, apare următorul mesaj.

„Cine e prințul austriac? Prințul este simbolul „investitorilor” care promiteau să rezolve problemele economice ale țării, sunt inspectorii de la FMI care ne spuneau că singura soluție pentru companiile de stat este „privatizarea”. Am scris între ghilimele pentru în realitate privatizarea a însemnat trecerea unui activ din mâinile unei companii a statului român, în mâinile unei companii ale altor state”, se arată în textul scris de Mihai Șomănescu și distribuit de George Simion.

Textul este însoțit de poza ursului Arthur și mesajul „Noi suntem Arthur”.

Cu două zile înaintea acestei postări, George Simion propunea un nou hit: „Terorist”, al trupei La Familia.

„Melodia următoarea e un statement, nu entertaiment!”, este textul care precede clipul în care se cere să fie folosită doar limba română.

Cristian Pârvulescu: „Gândiți-vă la serviciul pe care AUR îl face Rusiei”

Politologul Cristian Pârvulescu susține că asistăm la „forme grosiere de propagandă” pentru mobilizarea electoratului, care e „fragilizat de criza economică și de problemele legate de pandemie”. „Cine iubește rușii, apără urșii!”, ironizează mesajul celor de la AUR după omorârea lui Arthur.

Profesorul avertizează că „mesajele sunt de un naționalism exacerbat” și sunt folosite stereotipuri împotriva străinilor.

„Combinația pe care AUR o reprezintă între fundamentalism religios și naționalism are o capacitate de dezvoltare. Stereotipuri împotriva străinilor, ca și cum președintele ar fi un străin, ca și cum maghiarii din România nu ar fi toți cetățeni români. Se încearcă sădirea urii unora împotriva celorlalți. E un mesaj îndreptat împotriva Occidentului, e un mesaj tipic al propagandei rusești”, a declarat Cristian Pârvulescu pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, înscrierea AUR în cursa electorală din Republica Moldova reprezintă tot un serviciu pe care îl face Rusiei”.

„Toate datele economice arată că România este în cea mai bună perioadă din întreaga ei istorie. E suficient să ne uităm la ce se întâmplă economic cu țările din jurul nostru care nu au intrat în UE: Ucraina, Serbia, Moldova. Naționalismul, dublat de ortodoxism, neo-legionarism încearcă să profite de nemulțumirile celor care nu au putut beneficia de această deschidere”, subliniază analistul politic.

Despre melodia promovată de George Simion, Cristian Pârvulescu crede că face parte din propaganda care se adresează electoratului tânăr.

„Se generează un conflict în mod artificial. În clipul celor de la Familia vedem conflictul între apărătorii familiei tradiționale, cu atitudine ireverențioasă față de președinte, și cu tot felul de stereotipuri legate de istoria națională”, explică profesorul Pârvulescu.

În videoclip apar copiii care sunt ținuți cu masca pe față și sunt hipnotizați într-o sală de clasă. Mesajul transmis este că aceștia sunt manipulați pentru a nu înțelege valorile naționale autentice și valorile creștine autentice.

„Pe fundal avem o hartă cu România Mare. Ura este asumată față de minoritățile sexuale. E un tipic îndemn la ură, este un discurs al urii, care vrea să creeze aderenți. AUR încearcă să profite de acest lucru, nu m-aș mira să existe o relație directă între cei de la AUR și cei de la La Familia. Mesajele sunt aceleași, sunt și mesajele Coaliției pentru Familie, decriptează analistul politic asocierea între AUR și La Familia.

Cristian Pârvulescu crede că ar trebui să existe o reacție mai puternică din partea societății civile și a autorităților la acest tip de mesaj naționalist, anti-vaccinare, care este la modă și în India sau Brazilia.

Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică: Din aceste excese, când se ajunge la violență, vor muri sau suferi oameni nevinovați"

„Ursul, din păcate, e mort. Din aceste excese, când se ajunge la violență, vor muri oameni nevinovați sau vor avea de suferit oameni nevinovați. Asta ar trebui să ne îngrijoreze. Exploatarea cinică a acestor teme pentru a obține bani sau avantaje politice nu duce decât la suferință pentru oamenii nevinovați”, este opinia lui Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică.

Ursul Arthur, capturat de campania AUR, nu e decât o formă pentru a-și transmite mesajul. Alianța se pregătește de alegerile din Republica Moldova, dar și pentru anul electoral 2024 din România, crede Ovidiu Voicu. Intenția de vot în sondaje pentru AUR a crescut în ultimele șase luni în România.

AUR se adresează acelei părți din populație, din cetățenii României, care au fost lăsați la margine în tranziție, dar mai ales în criza pandemică. Sunt oameni care nu văd nici un răspuns coerent, nu văd un mesaj pentru ei din partea partidelor mainstream și din partea Guvernului. Pe această bază electorală s-a construit AUR, încearcă să reînvie întregul simbolism pe care istoricii comuniști l-au inventat”, explică sociologul.

Discursul național comunist nu este nou în politica din România. A fost folosit și de Partidul România Mare și Corneliu Vadim Tudor. A fost preluat ulterior de PSD în timpul mandatului lui Liviu Dragnea, când mai mulți lideri PRM au devenit figuri centrale ale PSD.

AUR a fost cel care a preluat discursul lui Liviu Dragnea. PSD a abandonat temporar discursul naționalist”, subliniază Ovidiu Voicu.

Acesta observă un fenomen îngrijorător de radicalizare, care permite mai ușor ajungerea la violență. El consideră că tendința a fost lansată de modelul politic reprezentat de Donald Trump.

Clipul „Terorist” lansat de La Familia, este descris ca o „chestiune cinică de marketing”, pentru a obține bani, dar și un „îndemn la violență”. Acesta recunoaște în versuri teme promovate de Coaliția pentru Familie, dar și teme promovate de istoriografia comunistă.

Sociologul Vasile Dîncu (PSD): PSD va propune modificarea legii vânătorii. Propunem un naționalism inteligent

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat pentru Europa Liberă că se observă cum în Europa se revigorează naționalisme de toate felurile sau forme de suveranism.

Pentru AUR vine ca o mănușă. Mitologia contemporană: țara care este săracă și curată este abuzată de către străini și ea trebuie apărată. Asta e și o parte din mitologia lui Putin din acest moment. Vine mănușă pentru naționalism, cu un suveranism înțeles medieval. E o atitudine care se propagă și e alimentată prin această poveste ecologică. E povestea perfectă care să producă o emoție colectivă puternică. Va atinge o mare parte din opinia publică”, susține social-democratul.

Potrivit acestuia, emoțiile dezvoltate în jurul morții ursului și ideea vânătorii au un potențial de storytelling fantastic. El crede că nu doar AUR a încercat să speculeze electoral împușcarea ursului, ci și USR PLUS.

Vasile Dîncu consideră că scandalul e „supradimensionat și e dus la limite paroxistice, apelându-se la un imaginar al poporului”.

„E o asociere absolut fantasmagorică și vă dați seama cât de tare ar fi funcționat dacă ursul avea un nume românesc. Noroc că numele nu e prea românesc. Acum e regele urșilor din România. Patriei rănite i-ai ucis chiar regele și asta e o asociere interesantă. Potențialul cel mai mare de scandal l-a avut pentru că vine din zona austriacă și au apărut primele semne ale atacului posibil la președintele României. Am văzut că tatăl prințului l-a decorat la un moment dat pe președintele României. Apoi scandalul cu Schweighofer și originea sa germanică, cu siguranță incită pe mulți să dea un atac chiar la președinte”, comentează situația generată președintele Consiliului Național al PSD.

Întrebat dacă propaganda AUR a prins un culoar liber după ce PSD s-a retras temporar de pe culoarul naționalist, Vasile Dîncu răspunde că social-democrații promovează un alt tip de atitudine, încearcă să construiască un „patriotism sănătos, inteligent”.

Liderul PSD a dezvăluit că partidul său va corecta în Parlament legea vânătorii și că există deja un proiect la care se lucrează în PSD.

Un proiect rațional despre ce trebuie făcut. Nu ne plângem că ne invadează țara prinții străini și ne împușcă animalele”, a declarat Dîncu.

Marii vânători din PSD: A. Năstase, L. Dragnea, M. Ciolacu, I. Sârbu

Președinții PSD s-au manifestat public ca iubitori ai vânătorii. De la Adrian Năstase și Liviu Dragnea, la Marcel Ciolacu și Ilie Sârbu. Actualul președinte al PSD are o poză din perioada în care vâna alături de Omar Hayssam.

„Partidele mari au și cei mai mulți vânători. A fost și o tradiție în PSD, un fel de pasiune comună care se alimentează de la unul la altul. E o formă de mimetism. Când șeful partidului, cum era Adrian Năstase, era un vânător pasionat, există foarte mulți care devin vânători ca o consecință a acestui fapt. PSD are vânători în rândul său. O să avem o atitudine rațională și o să milităm pentru a face o lege de protecție a animalelor modernă, care să țină cont și de interesul comunităților. Pasiunile membrilor nu vor influența atitudinea pe care o vom avea”, explică președintele Consiliului Național al PSD.

Din perspectivă sociologică, nu crede că moartea ursului va bulversa preferințele românilor pentru partide, ci doar s-ar putea să asistăm la o revigorare a mesajului naționalist.

Există și procente importante de public care e educat, hrănit cu asemenea mesaje, i se cultivă teoria conspirației și alte teorii ale patriei rănite și ale complotului mondial. Acești devin receptori și oameni care mobilizează apoi și la vot. Ați văzut creșterea AUR a fost destul de serioasă și rapidă”, completează Vasile Dîncu.

Președintele Consiliului Național afirmă că melodia „Terorist”, dar și modul în care AUR a folosit drama ursului arată că naționalismul oferă o posibilitate fantastică de a se asocia cu diferite evenimente.

Teoria conspirației, teoria complotului au mare trecere în zona social-media, internet”, conchide președintele Consiliului Național al PSD.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG