Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen confirmă primirea noii propuneri de comisar a României și avertizează că nu este susținută și de președintele Iohannis


Ursula Von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene

Ursula von der Leyen confirmă că a primit nominalizarea lui Victor Negrescu, amintește că nu este agreată și de președintele României și cere urgentarea procedurii. România este singura țară care nu are un comisar european agreat încă

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a primit marţi după-amiază scrisoarea Guvernului Viorica Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european, a declarat un oficial UE, precizând că sunt cunoscute disensiunile de la Bucureşti, dar că procedura este urgentă.

„Preşedintele-ales (al CE, Ursula von der Leyen -n.red.) a primit o scrisoare în această după-amiază. Înţelegem că noua propunere transmisă de actualul Guvern în exerciţiu nu este, în mod evident, susţinută de preşedintele României. Ţinând cont de provocările şi de oportunităţile care urmează, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nicio întârziere", a declarat un reprezentant al noii echipe a Comisiei Europene, citat de Mediafax.

„Oricare va fi noul candidat român, el sau ea trebuie să fie acceptat de către preşedintele-ales şi trebuie să reuşească să obţină susţinerea necesară în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă înainte", a precizat oficialul UE.

Premierul în exerciţiu Viorica Dăncilă a anunțat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european, acesta aflându-se și pe lista de așteptare pentru preluarea mandatului de europarlamentar al PSD, după retragerea Marii Britanii din UE.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru funcția de comisar european. Klaus Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție.

Până acum, Dăncilă i-a propus pe Rovana Plumb, respinsă de Parlamentul European pentru lipsa de transparență în declarațiile de avere, ca și pe Dan Nica, respins de von der Leyen.

Președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că îi susține în mod formal pe candidații noi propuşi de Franța și Ungaria pentru funcțiile de comisari europeni. Administraţia Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton ca reprezentant în Comisia Europeană, după ce prima propunere a Parisului, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European. La rândul său, Ungaria l-a propus pe Oliver Varhelyi după respingerea lui Laszlo Trocsanyi în Parlamentul UE.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG