Linkuri accesibilitate

SUA văd mai multe indicii ale unei „relații de apărare în creștere” între Rusia și Iran


Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, îl primește pe președintele rus Vladimir Putin la Teheran pe 19 iulie 2022.

Statele Unite văd mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat de apărare într-un mod care va ajuta Moscova să-și prelungească războiul în Ucraina, a declarat Casa Albă pe 15 mai.

Rusia încearcă să achiziționeze drone mai avansate din Iran, în timp ce Iranul caută să cumpere cu „miliarde de dolari echipamente militare” din Rusia, inclusiv avioane și alte echipamente militare care cresc amenințarea la adresa securității vecinilor Iranului, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby.

„Este vorba despre o relație de apărare în plină dezvoltare care merge în ambele sensuri”, a spus Kirby, adăugând că Washingtonul explorează mai multe sancțiuni împotriva Iranului.

„Folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și a perturba aceste activități și suntem pregătiți să facem mai mult”, a declarat Kirby reporterilor.

Dronele sunt principalul ajutor militar pe care Iranul îl oferă Rusiei, care caută să dobândească drone de nivel avansat, a spus el.

Iranul a anunțat în urmă cu două luni că a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de luptă avansate Su-35 din Rusia.

Presa de stat iraniană a declarat că Iranul a cerut mai multor țări să exploreze posibilitatea de a-și vinde avioanele de luptă, iar Rusia a dat un răspuns pozitiv la cerere. Detaliile tranzacției nu au fost dezvăluite.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în iulie anul trecut, subliniind legăturile mai strânse dintre cele două țări, în fața sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar spune că acestea au fost trimise înainte ca Rusia să lanseze invadarea pe scară largă a Ucrainei anul trecut. Moscova neagă că forțele sale folosesc drone construite de Iran în Ucraina, deși mulți au fost doborâți și recuperați acolo.

Forțele aeriene iraniene au doar câteva zeci de avioane de atac, inclusiv avioane rusești și modele americane vechi, achiziționate înainte de revoluția iraniană din 1979.

Surse: Reuters, AFP și AP

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG