Linkuri accesibilitate

USR și PLUS au fuzionat. Decizie definitivă a instanței


Dan Barna și Dacian Cioloș, după ce au obținut un scor important la europarlamentare.
Dan Barna și Dacian Cioloș, după ce au obținut un scor important la europarlamentare.

Fuziunea dintre USR și PLUS a fost aprobată vineri de Curtea de Apel București, la solicitarea făcută de cele două partide.

Anunțul a fost făcut de USR PLUS după decizia dacă vineri de instanță în plin scandal în coaliția de guvernare după demiterea, miercuri, de către premierul PNL Florin Cîțu, a ministrului USR PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Voința membrilor celor două partide devine realitate: suntem, de astăzi, un singur partid. Acesta este singurul proiect politic reformist care s-a construit în ultimii ani în România la care am pus umărul, în ciuda celor care ne-au tot pus piedici la fiecare pas.
Este un proiect politic de viitor care are deja în istoric patru campanii electorale duse împreună, cu rezultate bune, un proiect politic în care lucrăm ca o singură echipă de mai bine de doi ani”
, spune USR PLUS într-un comunicat remis vineri presei.

Pentru Dan Barna, fostul președinte al USR, colider al alianței USR PLUS devenită partid, decizia instanței așază USPR PLUS „în logica unui partid puternic, care a adunat împreună cele mai importante energii de schimbare și reformă din societatea românească.”

Și celălalt lider al alianței, fostul președinte al PLUS, Dacian Cioloș, a reacționat și a amintit că „de mai bine de doi ani, cele două partide, USR și PLUS, au fost în logica unei singure echipe, iar aprobarea fuziunii de astăzi doar formalizează ceea ce noi simțeam deja natural.”

Fuziunea are loc într-un moment în care fosta alianță USR PLUS, devenită de vineri partid, se află în conflict deschis cu partenerul alături de care se află la guvernare după ce premierul liberal Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR PLUS al Sănătății Vlad Voiculescu.

Congresul USR și Convenția PLUS au decis pe 15 august 2020 să fuzioneze. Odată votată în congresul comun, fuziunea a fost înregistrată la tribunal, formațiunea fiind condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș, în calitate de copreședinți.

Imediat după finalizarea procesului de fuziune va fi organizat un congres în care va fi aleasă viitoarea conducere a alianţei.

„Aş vrea să transmit un mesaj şi colegilor, pentru că avem o responsabilitate şi în intern, în USR- PLUS, în faţa partidelor noastre. Ne aflăm în ultima fază a fuziunii, care în câteva săptămâni, în mod normal, ar trebui să fie finalizată şi în justiţie. Şi imediat după aceea vom organiza un congres în care membrii vor decide cine va conduce partidul consolidat USR-PLUS. Aceste lucruri erau deja planificate. După finalizarea procesului de fuziune în justiţie, e nevoie de acel congres pentru a alege noua structură de conducere şi cred că lucrurile se potrivesc foarte bine, din acest punct de vedere", a spus la momentul luării deciziei de către cele două partide Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă.

Voturile pentru această conducere comună vor veni și din USR și din PLUS, adică un singur om va trebuie să-i convingă pe majoritatea membrilor celor două, cândva, partide.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG