Linkuri accesibilitate

USR acuză că s-a votat o lege cu „dedicație”, „un tun imobiliar de peste 300 milioane de euro” în zona Romexpo


Camera de Comerț poate dezvolta un proiect imobiliar în zona Romexpo după transferul terenului .

USR acuză PSD, PNL și PMP că au votat un proiect legislativ prin care se realizează „o devalizare cu mâna Parlamentului în valoare de 300-400 milioane de euro”. Inițiativa prevede transferul a 48 de hectare din zona Romexpo în proprietatea Camerei de Comerț. Deși proiectul a fost depus de PMP, modificările în comisia de industrii au fost aduse de PSD. În favoarea proiectului au existat 178 de voturi „pentru”, 13 „abțineri”, 35 de voturi au fost împotrivă, iar doi deputați nu au votat.

Liderul grupului USR susține că proiectul este cu dedicație pentru un dezvoltator imobiliar, grupul Iulius controlat de Iulian Dascălu, care dorește să construiască în zona Romexpo un proiect imobiliar. În acest sens, au fost depuse la Primăria Capitalei actele necesare pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal. Proiectul imobiliar prevede 14 clădiri noi, unele ajungând până la 42 de etaje, iar în cadrul investiției ar urma să apară și un Muzeu de Artă dedicat lui Constantin Brâncuși, un parc acvatic și un muzeu de Istorie Monetară.

„Am numit proiectul drept un tun imobiliar transpartinic, proiectul e inițiat de PMP, dar votat de PNL, PSD și Pro România. Terenul e în administrarea RAAPPS, există o lege care permite RAAPPS să scoată la licitate publică deschisă, să obținem niște sute de milioane de euro. România alocă anual pentru construcția de drumuri și autostrăzi 300 de milioane de euro acum e e o devalizare a statului prin lege cu mâna Parlamentului”, a declarat deputatul USR.

Cătălin Drulă susține că „legea este cu dedicație pentru grupul Iulius”, care dorește să dezvolte un proiect imobiliar în zonă.

„Din discuțiile pe care le-am avut informal cu celelalte grupuri, au ajuns peste tot, la toate aceste partide. Nu s-au trezit aceste partide peste noapte să facă un proiect așa în care să dea un teren de peste 400.000 mp gratuit. Din informațiile publice, e cu dedicație pentru grupul Iulius. Îi acuz pe colegii din Parlament că au fost influențați de acest investitor, proiectul devalizează statul român. E o minciună, se va face un mare complex imobiliar, în zonă e 1.000 de euro mp”, a susținut Cătălin Drulă pentru Europa Liberă.

Deputatul USR a adăugat că este posibil ca legea să fie contestată la Curtea Constituțională. O sesizare la CCR a fost cerută și de UDMR, după ce plenul a respins retrimiterea proiectului la comisie.

„Cât timp autoritatea competentă și justiția refuză să retrocedeze proprietăți care au aparținut cultelor religioase, cât timp cât există mii de decizii ale statului român, să dăm pe bandă rulantă prin lege bunuri pe care sunt în proprietatea a statului e pentru noi e inacceptabil”, a afirmat deputatul UDMR, Marton Arpad.

Inițiativa legislativă a fost depusă de parlamentari de la PMP și de mai mulți deputați neafiliați la începutul pandemiei de coronavirus. Proiectul a trecut tacit de Senat în luna iulie, după ce senatorii nu au reușit să dea un vot asupra lui.

Amendamentele PSD votate în Comisia de Industrii

În Camera Deputaților, social-democrații au avut grijă ca proiectul să fie votat rapid, tot ei fiind cei care au introdus principalele amendamente în comisia pentru Industrii.

  • Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţă gratuită a Camerei de ComerțIndustrie a României până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României, în vederea desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate.
  • În cazul terenurilor menţionate la alin.(1) pentru care există cereri de restituire în curs de soluţionare, transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate către Camera de Comerț și Industrie a României se face numai după clarificarea regimului lor juridic.
  • Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la 16 alin.(1) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(2).
  • Terenurile dobândite de Camera de Comerț și Industrie a României în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute/ipotecate şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită conform alin.(1) timp de 49 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.”
  • Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) - (4) atrag nulitatea absolută a hotărârii de transmitere a proprietăţii şi repunerea în situaţia anterioară.

Președintele Comisiei pentru Industrii, Sorin Bumb (PNL), a făcut o pledoarie în favoarea proiectului, spunând că astfel Camera de Comerț este ajutată să devină mai puternică.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a criticat poziționarea USR, despre care a spus că se află în campanie electorală. El a precizat că cei care care pavilioane la Romexpo pot obține și terenul de sub aceste pavilioane. Cătălin Drulă i-a atras atenția că aceste terenuri nu reprezintă mai mult de 10% din suprafața totală.

„Unii folosesc fraze foarte tari despre acest proiect. Considerați că este un tun, atunci ar trebui să considerați tun și în cazul dat Academiei Române”, a afirmat de la tribuna Camerei Deputaților, Florin Roman. Liberalul a dezvăluit că a primit mai multe telefoane în care i se cerea să voteze proiectul sau să fie respins, dar nu a ținut cont de ele.

PSD: Acuzațiile sunt nefondate

Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, a declarat pentru Europa Liberă că social-democrații nu au fost influențați de vreo firmă când au votat acest proiect de lege.

„Este un teren care trece de la stat la Camera de Comerț, deci nu la vreo persoană fizică sau juridică, e un aviz de la comisiile de specialitate și proiectul a fost cerut de PNL. Toate acuzațiile de la tribuna Parlamentului sunt nefondate. Camera de Comerț vrea să dezvolte alte investiții acolo. Proiectul a trecut cu o largă majoritate, nu au votat USR și UDMR. Este o lege mai bună decât în forma inițială, acuzațiile stăteau în picioare dacă de teren beneficia o persoană fizică sau juridică. E o practică europeană, peste tot Camerele de Comerț sunt puternice și sprijină mediul de afaceri și au nevoie de patrimoniu”, a fost replica social-democraților la atacul venit dinspre USR.

Proiectul ajunge la președintele Iohannis pentru promulgare, dacă parlamentarii nu vor sesiza Curtea Constituțională.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG