Linkuri accesibilitate

USR atacă la CCR legea prin care profesorii primesc protecție sporită


Vlad Alexandrescu,. senator USR
Vlad Alexandrescu,. senator USR

USR a contestat la Curtea Constituțională legea prin care învățătorii și profesorii primesc protecție sporită, fiind învestiți cu statutul de autoritate publică, pe motiv că aceasta conține prevederi „​imprecise” care transformă cadrele didactice în „​agenți constatatori” ai unei infracțiuni.

În opinia USR, legea inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae este discriminatorie, întrucât un articol prevede că, în cazul în care există o situație disputabilă, „faptele susținute de cadrul didactic se bucură de prezumpție relative de veridicitate”, ceea ce înseamnă că „profesorul are întotdeauna dreptate”.

„Nu putem accepta că profesorul este un milițian care își impune cu forța opinia în școală. Școala este despre educație, nu despre instrucție, iar respectul pe care inițiatorii legii clamează că îl impun astfel nu se obține, în fapt, nici cu forța și nici cu frica”, a declarat senatorul USR, Vlad Alexandrescu, potrivit unui comunicat de presă prin care anunță că a fost sesizată Curtea Constituțională.

USR consideră că prevederile imprecise” ale legii pot face posibile abuzuri din partea cadrelor didactice.

„În ultimă analiză, i s-ar putea interzice elevului de a pune întrebări legitime, dacă sunt considerate „ofensatoare” de către profesor. Ea duce școala românească înapoi cu 200 de ani”, a mai spus Alexandrescu.

În sesizarea Curții, USR contestă inclusiv modul în care a fost adoptată legea, susținând că modificările aduse în Senat ar fi trebuit revăzute și de Camera Deputaților.

Legea este contestată și de Consiliul Național al Elevilor, care i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să nu o promulge, afirmând că sunt ,,nenumărate situații” în care elevii au fost victime ale unor abuzuri din partea cadrelor didactice. Elevii au anunțat că vor sesiza și Avocatul Poporului.

Pe de altă parte, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține că legea oferă protecție cadrelor didactice, ,,care sunt în acest moment expuse agresiunilor”, fără să le transforme în ,,persoane intangibile”.

,,Violența la adresa cadrelor didactice este un atac la adresa întregului sistem de învățământ. (…) Federația noastră va face demersuri în continuare pentru o educație în care să nu mai existe cazuri de violență nici la adresa profesorilor și nici la adresa elevilor, iar cei care greșesc să fie trași la răspundere”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI, federație care susține că inițiativa promovării unei astfel de legi îi aparține.

Asociația VeDemJust, care organizează cursuri de educație juridică în școli, a avertizat că noua lege sporește pedepsele pentru agresiunile asupra cadrelor didactice și că vor fi sancționați autorii faptelor, indiferent dacă sunt elevi de la 14 ani în sus, părinți sau alte persoane.

Limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru agresiuni asupra profesorilor se majorează cu o treime. De exemplu, pentru amenințare pedeapsa va fi de la 4 luni la un an și trei luni închisoare; pentru lovire va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni; dacă vătămarea necesită până în 90 zile de îngrijiri medicale pedeapsa va fi 8 luni – 6 ani și 8 luni; pentru vătămări mai grave va fi 2 ani și 8 luni – 9 ani și 4 luni;

În expunerea de motive a proiectului, Șerban Nicolae susține că respectul acordat profesorului a scăzut accentuat în ultimii ani și că aceștia au fost supuși unor agresiuni verbale și fizice din partea elevilor, părinților sau reprezentanți legali ai acestora.

XS
SM
MD
LG