Linkuri accesibilitate

USR cere desființarea Secției speciale prin ordonanță de urgență


Președintele USR, Dan Barna
Președintele USR, Dan Barna

Uniunea Salvați România cere guvernului liberal, la șase luni de la preluarea puterii să desființeze secția specială de anchetare a magistraților, înființată de guvernarea PSD, prin ordonanță de urgență.

„Se împlinesc astăzi exact șase luni de la primul vot de învestitură a Guvernului PNL și Secția specială pentru investigarea magistraților, înființată din dorința lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și controla pe procurori și judecători, este în continuare în funcțiune. Nu doar că nu a fost desființată, așa cum s-a angajat Guvernul Orban, inclusiv prin Acordul politic semnat cu USR, ci se ia în discuție acum, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, declanșarea concursului pentru numirea de noi șefi”, transmite USR într-un comunicat remis presei luni.

USR explică de ce consideră oportună opțiunea pentru ordonanță de urgență și spune că este singura formulă viabilă în condițiile în care parlamentul este condus de PSD și aliații săi care se opun unei astfel de măsuri.

„Desființarea urgentă a Secției speciale nu doar că este în linie cu cerințele Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, dar se impune și prin prisma rezultatelor obținute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluționate în 2019, 415 au fost clasate și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați. Încă o amânare a desființării SIIJ nu este acceptabilă. Justiția trebuie repusă urgent pe făgașul ei normal și este de datoria Guvernului PNL să o facă”, se mai spune în documentul citat.

Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cer CSM să oprească concursurile programate pentru numirea de procuror-șef și respectiv în funcțiile de execuție din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

De asemenea, cele două asociații ale judecătorilor și procurorilor solicită Parlamentului și Guvernului să desființeze secția specială conform recomandărilor făcute de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO.

Citește și:

XS
SM
MD
LG