Linkuri accesibilitate

USR consideră inoportună și imprudentă implicarea MAI în aducerea luminii de Paști


Președintele USR, Dan Barna
Președintele USR, Dan Barna

USR consideră „inoportună și imprudentă” implicarea cadrelor Ministerului de Interne în aducerea luminii, de Paști, pentru creștinii ortodocși, „într-un efort național care contravine tuturor recomandărilor oficiale privind distanțarea socială, tuturor prevederilor, teoretic obligatorii, din ordonanțele militare emise până acum.”

Pentru cei de la USR, „semnalul pe care ministrul de interne Marcel Vela l-a transmis în această seară este unul generator de confuzie în rândul populației care, pe bună dreptate, se va întreba când vorbesc autoritățile serios. Atunci când insistă pentru distanțare socială sau atunci când crează excepții”.

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat marți seară că MAI și Biserica Ortodoxă Română au semnat un acord pentru ca românii ortodocși să poată primi sfintele Paști și lumina sfântă adusă de la Ierusalim cu ajutorul voluntarilor și a cadrelor MAI.

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiazmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în joia mare, în 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 7-17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de personalul angajat al bisericii și de voluntari.

Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim va fi făcută de voluntarii parohiilor și de echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.

În zonele carantinate, Lumina Sfântă va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale, la parohiile din zonele carantinate.

În noaptea de Înviere este permisă circularea tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG