Linkuri accesibilitate

Elena Lasconi anunţă că USR depune moţiune de cenzură împotriva guvernului și cere sprijinul PNL


Președintele USR, Elena Lasconi, a anunțat că formațiunea depune o moțiune de cenzură
Președintele USR, Elena Lasconi, a anunțat că formațiunea depune o moțiune de cenzură

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a anunțat că formațiunea pe care o conduce intenționează să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu şi cere liberalilor să semneze alături de Uniunea Salvați România.

Preşedintele USR, Elena Lasconi, i-a cerut marţi liderului liberalilor, Nicolae Ciucă, să vină cu un răspuns, în câteva ore, dacă sprijină sau nu moţiunea de cenzură pe care urmează să o iniţieze Uniunea Salvaţi România.

„Lucrăm la textul moţiunii de cenzură prin care să dăm jos acest guvern incompetent şi corupt. Cerem tuturor forţelor democratice parlamentare, forţelor de dreapta să se alăture în demersul nostru pentru a oferi românilor o guvernare predictibilă, democratică, ce să îşi dorească să facă bine pentru ţară. Şi un mesaj special pentru foştii noştri parteneri de la PNL: aveţi câteva ore să le arătaţi românilor de partea cui sunteţi, de partea poporului sau de partea lui Marcel Ciolacu”, a spus Elena Lasconi.

„În câteva ore aş vrea ca domnul Ciucă să ne dea un răspuns, poate să ne aducă şi semnăturile tot în câteva ore", a declarat Elena Lasconi, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

Anunțul privind moțiunea de cenzură la adresa guvernului vine după decizia Curții Constituționale (CCR) de a interzice candidatura la prezidențiale a europarlamentarei Dianei Șoșoacă, dar și a anunțului PNL că rupe coaliția cu PSD, însă rămâne la guvernare.

„Decizia recentă a CCR ne arată că ADN-ul PSD-iştilor este neschimbat fie că la conducere a fost Iliescu, Năstase, Geoană, Dragnea sau Ciolacu. Tocmai de aceea, USR lucrează chiar acum la textul moţiunii de cenzură prin care să dăm jos acest guvern incompetent şi corupt”, a spus Elena Lasconi la Parlament.

Preşedinta USR a mai spus că „România are nevoie de un stat în care să reformăm CCR-ul aşa cum colegii mei au încercat în decursul timpului. Avem şi acum o lege blocată în Senat”.

Întrebată dacă USR va accepta semnături de la AUR pentru moţiunea de cenzură, Elena Lasconi a spus: „Sunt liberi să voteze. Noi aşteptăm să vină cu 110 semnături domnul Ciucă”.

Preşedinta USR a mai spus că a declarat de fiecare dată că şi-ar dori un guvern de dreapta.

Despre scenariul în care PNL nu susţine demersul depunerii moţiunii de cenzură, Lasconi a spus că USR nu ar fi făcut acest pas dacă nu auzeau şi deschiderea, între ghilemele, a domnului Ciucă că doreşte să iasă de la guvernare.

„Cum doreşte să iasă de la guvernare, dar să rămână, nu am înţeles-o. Dacă avem nevoie în perioada următoare, mai ales că mai sunt două luni până la alegeri, de siguranţa că aceste alegeri vor fi pe bune şi că nu vor mai fi furate voturi, asta putem să facem cu un guvern de dreapta”, a completat ea.

Potrivit Constituției României, Camera Deputaților și Senatul, în sedință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Motiunea de cenzură poate fi inițiată de cel 25% din numărul total al deputaților și senatorilor.

În total, Parlamentul României are 330 de deputați și 137 de senatori.

USR are 39 de deputați și 20 de deputați, insuficient pentru a depune o moțiune de cenzură fără sprijin de la alte partide.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG