Linkuri accesibilitate

USR și PLUS fuzionează oficial. Cioloș: „Trebuie să arătăm că uniţi putem învinge resemnarea şi evitarea”


Dan Barna și Dacian Cioloș supun votului partidelor pe care le conduc fuziunea celor două formațiuni.
Dan Barna și Dacian Cioloș supun votului partidelor pe care le conduc fuziunea celor două formațiuni.

USR și PLUS fuzionează, sâmbătă, în urma a trei congrese, dintre care unul comun, care se desfășoară online.

UPDATE: 76% dintre delegații din USR au votat pentru fuziunea cu PLUS, în timp ce în celălalt partid au votat pentru 83% din delegați.

„Liderii USR și PLUS se reunesc sâmbătă în cadrul unui congres comun extraordinar pentru a aproba protocolul de fuziune între cele două partide. În prima parte a zilei de sâmbătă, fiecare partid are o ședință separată pentru adoptarea protocolului de fuziune, iar de la ora 15.00 începe congresul comun în care va avea loc votul final pentru aprobarea Protocolului de fuziune între USR și PLUS”, se arată într-un comunicat de presă.

„Ulterior, are loc congresul comun USR PLUS, între orele 15.00 - 18.00, care va fi transmis integral pe pagina de Facebook a Alianței USR PLUS. Vor susține discursuri Dan Barna, președinte USR; Dacian Cioloș, președinte PLUS, precum și mai mulți candidați USR PLUS la alegerile locale. Toate cele 3 evenimente au loc online”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat, sâmbătă, în cadrul Convenţiei formaţiunii, că a propus fuziunea cu Uniunea Salvaţi România (USR) pentru că ea corespunde ideii „împreună”.

„Uniunea cu USR se substituie pentru mine aceluiaşi scop pentru care am muncit de 4 ani de zile încoace. Acum, în campania pentru alegerile locale şi înainte cu câteva luni de alegerile generale cred că trebuie să arătăm că uniţi putem învinge resemnarea şi evitarea, pentru că acestea sunt lucruri care riscă să se înrădăcineze încet-încet nu doar în rândul membrilor din partid, dar mai ales în rândul votanţilor, celor pe care i-am avut în 2019 la vot şi pe care trebuie să îi avem la vot în 2020”, a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

El a adăugat că a propus fuziunea pentru că ea corespunde ideii „împreună”.

„Fuziunea n-am decis să v-o propunem pentru că e un proiect uşor şi nici pentru că e un proiect cu rezultat simplu. Am propus fuziunea pentru că ea corespunde ideii de împreună cu care am pornit la acest drum. Dacă n-o să putem construi ceea ce visăm împreună cu cei pe care în mod natural ne simţim mai apropiaţi ca şi crez, ca şi obiective, ca şi viziune, cum o să putem construi cu cei care sunt mai departe de viziune a pe care o avem noi? Va fi nevoie de cât mai mulţi, noi trebuie să ne adresăm în primul rând României, tuturor românilor tuturor cetăţenilor români dacă vrem să fim credibili şi dacă vrem să facem schimbarea asta şi va trebui să convingem pe cât mai mulţi, nu doar înainte de alegeri să ne voteze, dar şi după aceea dacă ajungem la guvernare. Cumva, fuziunea este şi un proiect test, pentru că dacă nu reuşim să ne aliniem noi între noi, ne va fi foarte greu s-o facem cu oameni care sunt mult mai departe, în momentul de faţă, de noi în ceea ce priveşte felul în care vedem lucrurile”, a mai spus Cioloş.

Dan Barna: „Dincolo de toate aceste stângăcii de creştere, USR este un fenomen politic spectaculos”

Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat, sâmbătă, că formaţiunea pe care o conduce este „un fenomen politic spectaculos”, adăugând că în acest moment nimeni nu poate ignora partidul.

„Oricum şi din orice perspectivă privim, bilanţul nostru ca USR este unul evident pozitiv, este un bilanţ care, pentru cei care urmăresc sociologie politică, este un bilanţ care dă cu plus din orice perspectivă ne-am uita. Poate uneori n-am fost suficient de intransigenţi cu adversarii noştri, poate uneori ne-am grăbit în unele reacţii, alte ori am ezitat, poate şi asta ne-a costat la un moment sau altul, poate nici partenerii de dialog nu ni i-am ales de fiecare dată în cea mai înţeleaptă metodă. Dincolo de toate aceste stângăcii de creştere, în realitate USR este un fenomen politic spectaculos şi este fenomenul politic spectaculos al politicii de astăzi. Acesta este o realitate şi aproape nimeni nu l-a prevăzut, mulţi vor să îl izoleze, dar nimeni astăzi nu ne ignoră şi nu poate să ne ignore, nici acum şi nici în viitor", a declarat Dana Barna în cadrul Congresului USR.

Ela vorbit şi despre fuziunea cu PLUS.

„USR a făcut un drum şi acum este în faţa uni prag în care poate să devină mai puternic şi mai credibil. Acest partid mai mare trebuie să aibă forţa să schimbe societatea din temeli. Mulţi dintre voi simţiţi toată această construcţie pe care o dezvoltăm ca pe o miză personală, numai că cea am făcut noi în aceşti patru ani trebuie să fie mult mai mult decât despre noi. În momentul de faţă, perspectiva pe care o construieşte USR-PLUS în România e mai mult decât fiecare dintre noi sau despre oricare dintre noi şi de aceea vă cer să aveţi îndrăzneală să păşim mai departe”, a spus Barna.

XS
SM
MD
LG