Linkuri accesibilitate

USR-PLUS, fuziunea intră în prelungiri până după parlamentare


Dan Barna și Dacian Cioloș, după ce au obținut un scor important la europarlamentare.
Dan Barna și Dacian Cioloș, după ce au obținut un scor important la europarlamentare.

Cele două partide au decis să demareze negocierile pentru fuziune, dar nu au stabilit o dată certă din cauza neînțelegerilor legate de candidaturi, de brand și calendar. Acesta este și motivul pentru care conferința de presă comună Barna- Cioloș, anunțată pentru sâmbătă la ora 18.00, nu a mai avut loc.

Cel care pune condiții este USR, care își dorește, potrivit surselor Europa Liberă, să-și păstreze brandul, iar candidații comuni la alegerile locale și parlamentare să fie stabiliți în urma unor sondaje de opinie, acolo unde negocierile dau greș. Iar această posibilitate este foarte mare, ținând cont de faptul că USR vrea în continuare să dețină supremația la stabilirea listelor, iar raportul să fie de 3 la 1.

Comitetul Politic al USR mandatează Biroul Național în cadrul BN-urilor reunite ale USR-PLUS procedurilor de negociere pentru fuziune. În exercitarea prezentului mandat, BN al USR se va asigura de păstrarea identității (brand) al USR, precum și al cadrului statutar al USR. Conforma statutului USR, decizia de fuziune va fi supusă aprobării în cadrul Congresului ce va avea loc după alegerile parlamentare. Până la realizarea fuziunii, colaborarea continuă să se desfășoare în baza protocolului Alianței USR-PLUS, aprobat de cele două partide”, se spune în decizia adoptată sâmbătă de către USR, dar care nu a mai fost făcută publică.

Din perspectiva USR, fuziunea ar urma să aibă loc abia după alegerile parlamentare, care nu se știe când vor fi, la termen sau anticipate, în timp ce PLUS a votat în Comitetul Director ca aceasta să fie în iulie.

La alegerile locale situația este la fel de încurcată, pentru că nu s-a decis dacă vor fi liste comune sau nu, așa cum au fost la europarlamentare. În situația listelor comune, se va merge pe formula sondajelor de opinie.

Oficial, USR și PLUS au anunțat, într-un comunicat comun, după ședințele de sâmbătă că a fost aprobată demararea negocierilor pentru fuziune. ”USR și PLUS au decis, astăzi, pașii spre fuziune. Comitetul Politic al USR și Consiliul Național PLUS au mandatat birourile naționale să demareze pregătirea procesului și condițiilor de fuziune, care vor fi aprobate în congresele reunite ale celor două partide.”

PlUS anunță fuziunea pentru luna iulie

PLUS a decis, în ședința Consiliului Național de sâmbătă, să înceapă discuțiile în vederea unei fuziuni cu USR, respectiv să elaboreze condițiile fuziunii și să organizeze un Congres în acest sens în luna iulie a acestui an.

„Decizia luată de PLUS cu privire la propunerea de fuziune cu USR, în cadrul ședinței de Consiliu Național de sâmbătă, 8 februarie, este următoarea: Consiliul Național PLUS acordă Biroului Național al partidului un mandat pentru a începe discuția despre fuziune, cu 2 obiective - (1) elaborarea condițiilor de fuziune, respectiv (2) organizarea unui congres în iulie 2020”, arată reprezentanții partidului condus de Dacian Cioloș, într-un anunț de presă difuzat sâmbătă și citat de Mediafax.

USR a ales centru-dreapta

91% dintre membrii USR au votat la referendumul intern pentru poziționarea doctrinară ca partid de centru dreapta.

Într-un comunicat de presă, USR anunță că 11.047 de membri, adică 91,25% din voturi, au fost în favoarea clarificării doctrinare de centru- dreapta. Cvorumul necesar validării votului intern a fost de 10.743 de voturi, iar prezența la finalul perioadei de votare a fost de peste 56%.

Referendumul a fost convocat la inițiativa președintelui USR Dan Barna și a s-a desfășurat pe parcursul a șapte zile, începând din 1 februarie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG