Linkuri accesibilitate

USR PLUS, gata de guvernare. Condiția: OUG pentru locale în două tururi


Alianța USR PLUS e gata să intre la guvernare, în cazul în care nu se ajunge la anticipate, cu condiția ca viitorul guvern să dea OUG pentru alegeri locale în două tururi. Barna amintește că alianța are și o propunere de premier: Dacian Cioloș
Alianța USR PLUS e gata să intre la guvernare, în cazul în care nu se ajunge la anticipate, cu condiția ca viitorul guvern să dea OUG pentru alegeri locale în două tururi. Barna amintește că alianța are și o propunere de premier: Dacian Cioloș

Liderul USR, Dan Barna, spune că alianța USR PLUS este gata să intre la guvernare, în cazul în care nu se ajunge la anticipate, dacă viitorul guvern va da o ordonanță de urgență pentru alegeri locale în două tururi.

Am luat act de afirmațiile Președintelui României din această seară privind o posibilă nouă formulă guvernamentală în cazul în care nu se găsește majoritatea pentru anticipate. Mâine, la consultările de la Cotroceni, delegația USR îi va comunica șefului statului faptul că Alianța USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi.

Acest scenariu este valabil doar în situația în care majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor.

Reamintesc că Alianța USR PLUS are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloș. Avem, de asemenea, oameni competenți pentru posturile de miniștri dintr-un viitor guvern”, a scris liderul USR, Dan Barna, pe pagina sa de Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară că va convoca partidele la consultări începând de joi, de la ora 12.00, și că, cel mai probabil, joi seară va anunța și cine va fi noul premier desemnat.

El a spus că rămâne, în continuare, adept al anticipatelor dar că, dacă va constata că partidele nu vor dori acest lucru, va insista ca, în continuare, „să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul Partidului Național Liberal.”

Guvernul Orban a fost demis miercuri, de parlament, la trei luni de la învestirea sa. Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată cu 261 de voturi, cu 28 peste numărul necesar pentru demiterea guvernului.

Din totalul de 465 de parlamentari, 423 au fost prezenți, dintre care s-au exprimat 400: 261 pentru și 139 împotrivă.

Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR, după ce guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

XS
SM
MD
LG