Linkuri accesibilitate

USR pune condiții pentru a vota taxa auto „Oxigen” a Gabrielei Firea


Gabriela Firea a lansat suprataxarea șoferilor sub numele „Oxigen pentru București”.
Gabriela Firea a lansat suprataxarea șoferilor sub numele „Oxigen pentru București”.

Consilierii municipali ai USR au anunțat că vor vota adoptarea taxei auto „Oxigen”, pe care primarul Capitalei Gabriela Firea vrea să o aplice autovehiculelor care circulă prin București, doar dacă proiectul suferă câteva modificări.

Consilierii municipali ai USR doresc ca grila tarifară a taxei „Oxigen” să fie modificată în funcție de numărul de zile în care este utilizată mașina și să fie înființată o bandă unică în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului.

USR mai dorește exceptarea parcărilor tip park&ride de la zonele unde taxa este obligatorie, utilizarea fondurilor colectate prin taxă exclusiv pentru lucrări, investiții și proiecte din domeniul protecției mediului care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condițiilor de transport și a calității aerului, informarea constantă a publicului cu privire la nivelul de poluare și informarea cu privire la rezultatele aplicării acestei taxe la 6 luni de la introducerea ei, conform USR București.

Consilierii municipali vor vota proiectul primarului Gabriela Firea doar dacă aceste amendamente vor fi acceptate.

„Proiectul a fost în dezbatere publică, singura contestație a fost aceea de a nu taxa mașinile care sunt înmatriculate în afara Bucureștiului și s-a renunțat la acest articol și, practic, vinieta Oxigen se aplică în funcție de norma de poluare. 5, 6, Electric și Hybrid nu plătesc nimic, pentru că sunt mașini prietenoase cu mediul, non euro 1 și 2 nu mai au acces în centru, 3 și 4 plătesc vinieta Oxigen”, a explicat Gabriela Firea.

Dacă este aprobată, taxa propusă de Gabriela Firea intră în vigoare din 2020.

XS
SM
MD
LG