Linkuri accesibilitate

Numirea unui guvernator al Deltei, în dezbatere publică. Patzaichin, cooptat în procesul de selecție


România - Ivan Patzaichin, fost canoist, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, om al Deltei, născut la Mila 23
România - Ivan Patzaichin, fost canoist, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, om al Deltei, născut la Mila 23

Alianța USR PLUS anunță punerea în dezbatere publică a procesului de desemnare a unui guvernator al Deltei Dunării și i-a propus lui Ivan Patzaichin să facă parte din procesul de selecție.

Modalitatea de alegere a viitorului guvernator este o premieră în viața publică românească, iar inițiativă este a alianței USR PLUS, căreia i-a revenit această responsabilitate după negocierile din coaliția de guvernare.

USR PLUS „propune în premieră un proces transparent și consultativ pentru stabilirea conducerii executive a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD)” iar pentru începerea procesului de recrutare, cei doi copreședinți ai Alianței. Dan Barna și Dacian Cioloș, i-au adresat o invitație lui Ivan Patzaichin să formeze un „grup consultativ reprezentativ pentru Delta Dunării din care să facă parte asociații și actori relevanți, cu preocupări reale în ceea ce privește destinul Deltei.”

Grupul va avea rolul de a „creiona mandatul viitorului guvernator, profilul profesional și elementele de competență necesare pentru a asigura o bună guvernare a Deltei Dunării”, spune USR PLUS într-un comunicat remis presei vineri.

„USR PLUS consideră că viitorul guvernator al Deltei Dunării și echipa sa trebuie să regândească rolul ARBDD prin armonizarea obiectivelor economice, de mediu, de patrimoniu natural și cultural implicând în decizii comunitățile locale și asociațiile civice. Ne dorim ca această numire să nu fie doar o simplă decizie politică ci una care să implice comunitatea acestei rezervații naturale cu un potențial imens, care are nevoie disperată de o viziune coerentă pentru Deltă”, mai spune alianța.

„Vreau să scoatem Delta Dunării din circuitul politizării pentru că dezvoltarea durabilă a zonei e un obiectiv național și chiar european prin valoarea și marimea finanțărilor de la UE care pot fi atrase. Faptul că implicăm în această alegere a conducerii ARBDD, încă de la început, asociații de pescari, asociații care protejează patrimoniul cultural sau actori din turism este pentru că vrem o viziune împărtășită pentru viitorul Deltei și o colaborare strânsă între comunitate și administrație“, a subliniat Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, deputat european și președintele Renew Europe. „ Am foarte mare încredere că alături de Ivan Patzaichin și cei care iubesc cu adevărat Delta vom găsi un guvernator de ispravă”, a spus Dan Barna, copreședinte USR PLUS și vicepremier al Guvernului României.

Guvernatorul Deltei Dunării, o funcție până acum traficată, a frânt multe cariere

Numirea în funcția de guvernator a unei persoane care să se sustragă comandamentelor politice este o premieră în România.

Până acum, numirea unui guvernator al Deltei Dunării a fost motiv de scandal politic, a făcut obiectul mai multor dosare penale și a fost cale de sancțiune politică și de demitere pentru cei care au făcut declarații incomode puterii care i-a instalat în funcție.

În octombrie trecut, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul liberal Bogdan Olteanu la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care e acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării pe vremea când era președinte al Camerei Deputaților, trimis de liberali.

La momentul în care a fost săltat de procurori, el era viceguvernator al BNR.

Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și fost viceguvernator al BNR, condamnat pentru traficarea funcției de guvernator al Deltei Dunării
Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și fost viceguvernator al BNR, condamnat pentru traficarea funcției de guvernator al Deltei Dunării

În primă instanță, Tribunalul București îl condamnase pe Bogdan Olteanu la 7 ani, dar la apel fostul viceguvernator BNR a obținut o reducere de pedeapsă. Din pedeapsa se va scădea perioada pe care Bogdan Olteanu a petrecut-o în arest preventiv sau la domiciliu, între 29 iulie și 20 octombrie 2016. Judecătorii au menținut decizia de confiscare a sumei de un milion de euro de la fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României, reprezentând suma traficată.

Bogdan Olteanu a fost acuzat de către procurorii DNA că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu, jurnalist cu afaceri în Deltă, ca guvernator al Deltei Dunării.

Faptele ar fi fost comise în intervalul iulie-noiembrie 2008, perioadă în care acesta deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

La data de 18 septembrie 2008, Liviu Mihai a fost numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Demis pentru că i-a criticat pe pescarii Dragnea și Grindeanu

În martie 2017, președintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea, acum în închisoare, se lăuda cum l-a învățat pe premierul pus de el în fruntea guvernului, odată cu accederea PSD la putere în decembrie 2016, să pescuiască în Insula Belina. Confesiunea, pe care a făcut imprudența să o publice pe Facebook, avea să-l coste pe Dragnea un lung șir de investigații privitoare la insula cu pricina, dar a făcut, totodată, și o victimă colaterală, în persoana guvernatorului de atunci al Deltei.

Dragnea povestea, în cheie ironică, cu trimitere la știrile momentului despre „marea ruptură” dintre Parlament (unde el era președinte al Camerei Deputaților), că a prins 17 știuci iar Grindeanu doar 9, postând și imagini de la partida de pescuit.

Liviu Dragnea, fost președinte al PSD
Liviu Dragnea, fost președinte al PSD

Grigore Baboianu, succesor al lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, i-a criticat atunci pe cei doi pentru faptul ca, în loc să promoveze pescuitul sportiv, s-au lăudat cu zecile de victime capturate în Deltă.

„M-aș fi bucurat dacă cei doi sau unul din ei arătând o știucă de dimensiunile... este un trofeu! Nu poți să-l lasi să moară! Ar fi putut demonstrativ, să o arate, să o pupe, să-i dea drumul în apă. Să zică: 'Domnule, așa faceți în Delta Dunării!'”, spunea Baboianu mustrător la adresa celor doi.

La scurt timp, Baboianu a fost demis.

Cine este Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin, 71 de ani, este un fost canoist român, născut la Mila 23 (județul Tulcea), cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint. Este lipovean. Absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport (1975), a fost membru al Clubului Sportiv Dinamo din București. Pe 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea). În prezent este antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG