Linkuri accesibilitate

Dăncilă trece la execuții în PSD și Guvern după Congres. Teodorovici, în fața CEX: „Trebuie să facem rost de 7 miliarde de lei"


Ministrul de Finanțe le-a vorbit colegilor din Comitetul Executiv despre restructurararea aparatului administrativ, deoarece sunt prea mulți angajați
Ministrul de Finanțe le-a vorbit colegilor din Comitetul Executiv despre restructurararea aparatului administrativ, deoarece sunt prea mulți angajați

Vicepreședintele Robert Negoiță a fost suspendat pentru șase luni în partid, în timp ce Șerban Nicolae și-a pierdut calitatea de lider al senatorilor. Comitetul Executiv al PSD, reunit la Vila Lac, a decis ca remanierea să aibă loc peste două săptămâni.

Viorica Dăncilă își scoate din joc adversarii la câteva zile de la validarea în funcție. În Comitetul Executiv de la Vila Lac, toți cei care i s-au opus în ultima perioadă au fost sancționați. Vicepreședintele Robert Negoiță a fost suspendat pentru șase luni din partid. El a fost printre cei mai vocali contestatari ai Vioricăi Dăncilă, reproșându-i problemele cu bugetul administrațiilor locale și cerându-i demisia a doua zi după pierderea alegerilor europarlamentare.

Propunerea de sancționare a lui Robert Negoiță a venit din partea lui Gabriel Mutu, președintele PSD Sector 6. În apărarea lui Negoiță a sărit Marcel Ciolacu, care a spus că nu este corect ca Negoiță să fie sancționat în absență, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD. Până la urmă s-a trecut la vot, iar decizia a fost ca vicepreședintele PSD să fie sancționat cu suspendarea din partid pentru șase luni. Cel care a propus sancționarea lui Negoiță a fot avansat în funcția de vicepreședinte interimar, după ce funcția primarului Sectorului 3 a devenit vacantă.

„Dacă este cu noi să arate, nu să ne critice. Am luat o decizie la ultimul CEX. Cine o să facă declarații împotriva partidului o să fie sancționat. Negoiță a spus că nu se mai regăsește în PSD, aștepta să îl dăm afară. E normală decizia”, au spus surse din PSD pentru Europa Liberă.

Viorica Dăncilă a avut un schimb de replici cu Șerban Nicolae, ea fiind cea care a cerut ca acesta să plece din fruntea grupului de la Senat. Președintele PSD i-a reproșat lui Șerban Nicolae că nu este un om de echipă, în timp ce fostul lider i-a spus că ascultă ceea ce îi transmit „persoane binevoitoare care bagă bățul prin gard”. Printre cei care au vorbit împotriva lui Șerban Nicolae au fost Marian Oprișan și Mihai Fifor. Colegii de partid l-au acuzat pe senator că nu a adunat semnături pentru inițiativa PSD de revizuire a Constituției și a organizat și o mică revoltă în Senat legată de votarea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea BNR. După ce s-a votat înlocuirea sa din fruntea grupului cu senatorul PSD de Mehedinți, Liviu Vasile, Șerban Nicolae a spus că nu mai are ce căuta la ședința Comitetului Executiv și a plecat din sală.

Premierul Viorica Dăncilă și-a anunțat colegii că în două săptămâni va termina evaluarea miniștrilor pe care o va prezenta în fața Comitetului Executiv. Remanierea vizează mai multe ministere, dar la ședința Comitetului Executiv nu s-a rostit nici un nume de ministru remaniabil. În partid, principalele nume vizate sunt cele ale lui Carmen Dan – ministrul de Interne și Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor. Lista va fi însă mai lungă, potrivit celor din PSD.

În privința desemnării candidatului la prezidențiale, Viorica Dăncilă i-a anunțat că se vor lansa patru sondaje de opinie. Ea nu a menționat cine va fi măsurat din afara partidului, iar Congresul pentru desemnarea prezidențiabilului va avea loc în ultima săptămână din luna iulie sau prima din luna august.

Probleme cu banii de la Finanțe, Teodorovici pregătește ​marea restructurare"

Ministrul de Finanțe le-a transmis celor din Comitetul Executiv că situația încasărilor nu este cea așteptată la începutul anului și că fiecare minister va trebuie să își prioritizeze proiectele.

Teodorovici ne-a spus că există o previziune că sunt 11 miliarde de lei deficit la buget și trebuie să recuperăm 7 miliarde de lei. Tot el ne-a spus că putem să ne împrumutăm, dar trebuie să facem și economii. Trebuie să restructurăm aparatul administrativ, se vor da bani doar la proiectele care generează plus valoare, vor fi tăiate anumite programe sociale, cum sunt primul ghiozdan sau 10 lei pentru copiii care nu chiulesc”, a fost mesajul lui Teodorovici, potrivit unor surse participante la ședința Comitetului Executiv al PSD.

Viorica Dăncilă s-a plâns că sunt angajate 1.400 de persoane la Ministerul Fondurilor Europene și nu se justifică.

Mulți lideri din teritoriu s-au plâns că șefii de deconcentrate au mașină, șofer, secretară, mulți angajați și nu fac nimic. Se va începe de la ministere, prin descentralizare, să renunțăm la aceste funcții inutile. Nu se taie pensii și salarii, dar reorganizăm tot aparatul. Teodorovici și-a asumat acest proiect", au spus pentru Europa Liberă surse din PSD.

Potrivit acestora, Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița Năsăud, a susținut în ședință că dacă se vor tăia aceste costuri inutile, partidul poate deveni atractiv și pentru mediul de afaceri, deoarece nu s-ar mai putea spune că sprijină doar bugetarii.

Teodorovici le-a spus că vor fi finanțate doar acele proiecte care se află în desfășurare, nu și cele care sunt pe hârtie, iar banii vor fi luați la rectificare dacă ministrul nu demonstrează că proiectul său este în desfășurare.

Cei din PSD au discutat la Comitetul Executiv și despre impozitarea pensiilor speciale și decizia a fost să se stabilească un plafon și să fie impozitate. Plafonul și suma cu care vor fi impozitate sunt decise până la rectificarea bugetară din 31 iulie 2019.

Într-o discuție referitoare la fotbal, Eugen Teodorovici i-a promis primarului Sectorului 1, Dan Tudorache, că îl va ajuta să obțină baza Pro Rapid pentru echipa de fotbal.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG