Linkuri accesibilitate

„Vaccinarea la chiuvetă” | Suspiciuni de comerț ilegal cu certificate Covid


Poliția Română investighează o pistă: în Vestul țării, unele cadre medicale ar fi primit bani pentru a a arunca vaccinul la chiuvetă, însă au eliberat, în schimb, certificatele de vaccinare beneficiarilor.
Poliția Română investighează o pistă: în Vestul țării, unele cadre medicale ar fi primit bani pentru a a arunca vaccinul la chiuvetă, însă au eliberat, în schimb, certificatele de vaccinare beneficiarilor.

„Vaccinare la chiuvetă”: complicitate între o persoană din sistemul de vaccinare și persoana care, fără a se vaccina, dorește un certificat valabil. Se ia flaconul, se golește la chiuvetă, se mimează vaccinarea, iar „vaccinatul” primește certificatul în schimbul unei sume, de preferință în euro.

Există și certificate falsificate vândute la vedere, pe rețelele sociale. La începutul lui iulie 2021 un anunț repetat pe un grup de Facebook destinat mamelor a alertat poliția din Arad și autoritățile:„Are cineva nevoie de certificat care atestă faptul că s-a vaccinat?”, suna oferta de vânzare sub o identitate fictivă.

Adeverința publicată de aradon.ro are toate elementele de identificare ale unui document autentic. Prețul nu era precizat, dar cei care întrebau erau invitați să ia legătura printr-un mesaj privat.

„Are cineva nevoie de certificat înregistrat care atestă faptul că s-a vaccinat?”, un anunț care a dus la deschiderea unui dosar penal la Arad.
„Are cineva nevoie de certificat înregistrat care atestă faptul că s-a vaccinat?”, un anunț care a dus la deschiderea unui dosar penal la Arad.

Persoana scria pe FB că este angajată la Spitalul Județean Timiș, Secția ATI. „Nu există o persoană al cărui nume sau profil să se potrivească cu cel de pe Facebook, iar verificările făcute pe Secția ATI arată că nimeni de pe secția ATI nu are acces la registrul electronic de vaccinare”, a negat direcțiunea spitalului întrebat de presă luna trecută.

Cercetările ajunse la procurorii arădeni nu sunt finalizate, dar „există indicii legate de persoana care a lansat anunțul”, a declarat inspector Livia Pescar, purtătoarea de cuvânt a Poliției din Arad, pentru Europa Liberă.

Fenomenul există și despre el a avertizat prefectul județului Timiș într-o întâlnire cu managerii, directorii medicali și coordonatorii centrelor de vaccinare, cerând maximă vigilență.

„Nu pot spune că am identificat cazuri concrete, dar am văzut prin presă și am considerat necesar să-i alertez pe cei implicați în vaccinare și în tratarea infecției cu COVID-19, mai ales că tulpina nouă e foarte contagioasă. Dacă am primit neoficial niște posibile informații, le-am transmis polițiștilor, să investigheze. E inadmisibil să permitem așa ceva”, ne-a spus Zoltán Németh, prefect de Timiș.

Caz: bărbat tânăr, vaccinat, cu formă severă de Covid-19

La Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara un pacient cu progresie rapidă și gravă a infecției cu Covid-19 a ridicat semne de întrebare și suspiciuni. Bărbatul susținea că este vaccinat, nu avea comorbidități, dar forma bolii era inexplicabil de severă. La testul de anticorpi s-a dovedit că omul pur și simplu nu dezvoltase anticorpi.

Dr. Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara spune că e vaccinarea e singura soluție împotriva virusului COVID-19
Dr. Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara spune că e vaccinarea e singura soluție împotriva virusului COVID-19

„Sunt cazuri foarte rare la cei vaccinați să nu aibă deloc anticorpi, în plus cei vaccinați nu fac forme severe, asta spune și literatura de specialitate, statisticile și la fel am constatat și noi, în practică. Am avut un caz, o femeie, care deși vaccinată nu a dezvoltat anticorpi, dar era explicabil medical fiindcă avea un limfom. În cazul bărbatului, am suspectat că nu era vaccinat, deși avea certificat”, a explicat pentru Europa Liberă, dr. Virgil Musta, șeful Secției boli infecțioase.

Suspiciunea discutată de personalul spitalului la raportul de gardă era că ar putea exista fisuri în sistemul de vaccinare. În Timișoara se vorbește despre astfel de situații de corupție și, chiar dacă ar fi cazuri izolate, suferă întreg sistemul medical, descurajând vaccinarea, ne-a mărturisit dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș”.

„Am ales să aplicăm o formă de vigilență terapeutică, adică facem teste de anticorpi la cazurile grave, chiar dacă pacienții vin cu certificate. Știți că nu am ieșit niciodată public dacă nu aveam ceva serios în spate. Din câte știu, poliția din Timișoara s-a autosesizat și a deschis un dosar 'in rem' (n.r. adică doar asupra faptei, nu a unei persoane). Sperăm să fie cazuri izolate, nu un fenomen”, a adăugat dr. Cristian Oancea.

Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, s-a vaccinat cu toate că avea o boală autoimună
Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, s-a vaccinat cu toate că avea o boală autoimună

Echipa spitalului nu dorește să facă muncă de detectivi, însă prin testarea anticorpilor la cazurile grave se realizează un studiu clinic util și altor spitale.„Facem asta din interes medical și științific, pentru a păstra standardul actului medical”, precizează dr. Musta.

La Cluj nu sunt suspiciuni

Dr. Irina Filipescu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului de Boli Infecțioase de la Cluj, ne-a informat că au fost 2-3 cazuri grave de infecție cu tulpina Delta la persoane vaccinate, dar fără a fi suspecte, fiindcă aveau comorbidități și erau vaccinate de peste șase luni.

Statistică: 10% persoane nevaccinate riscă forme severe de COVID-10 și 4% riscă decesul, față de 0,1% risc de forme grave ale bolii și 0,01% de deces la persoane vaccinate

Literatura de specialitate nu oferă un prag de imunitate universal și nici nu poate preciza ce nivel de anticorpi dezvoltă un vaccin sau altul la diferite persoane.

„Fiindcă nu există valori standard de imunitate și fiecare organism reacționează în felul său la vaccin, desigur, între niște limite, tot ce știm statistic este că riscul pacientului vaccinat de a face forme grele ale bolii la infecția cu COVID-19 este mult mai mic și că posibilitatea de a-și pierde viața este și mai scăzut”, afirmă dr. Irina Filipescu.

Pentru că avertismente despre comerțul cu certificate false de vaccinare nu au ajuns la acest spital și nici nu se află în atenția poliției, măsura luată la Timișoara de a face teste de anticorpi pacienților internați cu forme severe nu se practică la Cluj.

Autoritățile din România cunosc fenomenul

„Se vorbeşte despre două metode: metoda în care unii au încercat să umble la baza de date şi aici au fost prinşi medici sau personal sanitar care a făcut aşa ceva şi există dosare. Tehnica care e mai greu de prins este când cineva aruncă doza şi, de regulă, se face cu vaccinul care este într-o singură doză (Johnson & Johnson). Arunci doza şi are un certificat adevărat verde, dar de fapt nu s-a vaccinat şi tu ştii că nu te-ai vaccinat. Ajungi la Terapie Intensivă, toată lumea ştie că eşti vaccinat, dacă nu spui adevărul şi nu spui că nu eşti vaccinat, s-ar putea medicul să considere că dacă eşti vaccinat, nu are de ce să intre cu medicaţia într-un mod agresiv”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat pentru Hotnews.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, întrebat de Hotnews, crede că sunt „până în 10” situații de vaccinare la chiuvetă, dar mult mai multe certificate falsificate prin modificarea datelor:

„Dacă cineva s-a vaccinat într-o altă țară cu J&J, de exemplu, și vrea să își scoată certificatul de vaccinare din România, trebuie să trimită un e-mail cu mai multe documente prin care trebuie să facă dovada vaccinării. Aici sunt peste 370 de adeverințe posibil false, deci 370 de oameni care au trimis hârtii posibil false, cu datele personale modificate în photoshop. Ministerul Sănătății a sesizat autoritățile".

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG