Linkuri accesibilitate

Vaccinul Johnson & Johnson ar putea fi aprobat săptămâna aceasta în SUA


Vaccinul Johnson&Johnson ar putea fi aprobat până sămbătă în SUA

Vaccinul Johnson&Johnson protejează bolnavii de Covid-19 de formele grave ale bolii sau de deces, se menționează într-o analiză publicată de companie și de Administrația pentru Medicamente și Alimente (AMA) din SUA.

Noul vaccin ar putea fi autorizat în SUA cel mai devreme sâmbătă, scrie New York Times, care arată că decizia depinde de un vot care va fi dat de comitetul consultativ al Administrației pentru Medicamente și Alimente.

Spre deosebire de celelalte vaccinuri aprobate până acum în SUA și în Uniunea Europeană, Johnson & Johnson va fi administrat printr-o singură doză.

Vaccinul este avantajos în privința transportului și a depozitării deoarece poate fi ținut la frigider și nu la congelator.

Documentele publicate de AMA miercuri arată că noul vaccin a dovedit o eficacitate împotriva bolii de 72% în SUA și de 64% în Africa de Sud, acolo unde o variantă mutantă a Covid-19 este majoritară acum.

Aceleași studii relevă că vaccinul a arătat o eficacitate de 86% împotriva formelor severe de Covid-19 în SUA și de 82% în Africa de Sud. 22.000 de persoane au fost vaccinate cu Johnson & Johnson în timpul studiilor clinice. Niciuna nu a decedat.

Eficacitatea Johnson & Johnson este mai mică decât cele ale Moderna și Pfizer, ambele având aproximativ 95%. Vaccinul este însă cel mai eficient împotriva variantei sud-africane a virusului.

Potrivit BBC, cele mai multe comenzi pentru vaccinul Johnson & Johnson sunt făcute prin programul Covax, condus de Organizația Mondială a Sănătății: 200 de milioane. Uniunea Europeană a comandat 200 de milioane de doze, în timp ce Marea Britanie 30 de milioane.

Un alt avantaj al acestui vaccin este legat de personalul medical. Administrarea unei singure doze ar însemna reducerea numărului de medici și asistente implicați în procesul de vaccinare.

România primește vaccinurile prin intermediul Uniunii Europene iar o eventuală folosire a noului tip de vaccin și în țara noastră depinde de autorizările care se vor da la nivel european.

În prezent, în UE sunt aprobate trei vaccinuri: Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Cel din urmă nu a fost aprobat și în SUA.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG