Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID produs de Pfizer


UPDATE: Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat folosirea vaccinului împotriva coronavirus dezvoltat de Pfizer/BioNTech și a deschis astfel drumul pentru începerea campaniilor de vaccinare în cele 27 de state membre UE.

După această omologare, statele membre UE pot începe imunizarea populației. România așteaptă primele 10.000 de doze în această lună, astfel încât personalul medical din unitățile de primă linie să fie vaccinat. Termenul estimat pentru începerea vaccinării este 27 decembrie.

***

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este așteptată luni să aprobe folosirea la vaccinului dezvoltat de compania farmaceutică americană Pfizer împreună cu germanii de la BioNTech.

Certificarea de către organizația europeană cu sediul la Amsterdam va deschidea calea pentru ca cele 27 de state membre să înceapă vaccinarea până la finalul anului.

Odată ce organul de reglementare oferă aprobare vaccinului, Comisia Europeană va formaliza folosirea vaccinului în termen de câteva zile.

Agenția Europeană a Medicamentului se pregătea să emită o decizie pentru săptămâna trecută, dar presiunea a crescut după ce vaccinarea a început în Marea Britanie, Canada sau Statele Unite.

Instituția va emite o decizie pentru vaccinul dezvoltat de Moderna pe 6 ianuarie. Acesta din urmă intră de luni în campania de vaccinare din Statele Unite, la o săptămână în urma celui de la Pfizer/BioNTech.

Mai exact, se așteaptă ca un comitet EMA să acorde ambelor vaccinuri o autorizație condiționată de introducere pe piață pe durata unui an pentru utilizare în blocul comunitar.

Autoritatea de reglementare este autorizată să elibereze o astfel de autorizație pentru un medicament în timpul unei crize de sănătate publică atunci când se stabilește că beneficiile utilizării acestuia depășesc riscurile accelerării unui proces de aprobare care durează în mod normal ani de zile.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a dovedit o eficiență de 95% în faza finală de testare clinică. Vaccinul Moderna, care folosește o tehnologie similară, s-a dovedit a fi eficient la 94%.

Ambele vaccinuri necesită folosirea a două doze la un interval de câteva săptămâni.

Distribuția vaccinului Moderna este de așteptat să extindă foarte mult inocularea în lunile următoare, deoarece poate fi ținută la temperatura frigiderului timp de 30 de zile, facilitând utilizarea acestuia în zonele rurale mai greu accesibile. Spre comparație, vaccinul Pfizer cere depozitarea la -70 de grade și rezistă doar cinci zile la temperaturi standarde ale unui frigider, ceea ce face distribuția foarte dificilă.

XS
SM
MD
LG