Linkuri accesibilitate

Vaccinul „Sputnik” – noua ruletă rusească și cum Trump o întâmpină pe „Phony Kamala”. Revista presei internaționale


Actorul Al Jolson deghizat și fardat în cântăreț și saltimbanc de culoare în primul film sonor, din 1927: "The Jazz Singer". Facebook a anunțat noi măsuri împotriva imaginilor "blackface" care ridiculizează persoanele de culoare.

Minsk, violență și sânge după farsa prezidențială; Țihanovskaia fuge în Lituania, scrie La Repubblica, în Italia. Sute de răniți, printre care și jurnaliști, peste 3000 de arestați, nu doar în Minsk, dar și în Brest, Mogilev și Vitebsk. Poliția trage împotriva tinerilor revoltei, scrie, tot în Italia, La Stampa.

Represiunea s-a accelerat ieri prin tăierea bruscă a serviciilor internet. Agenția Reuters precizează că internetul pentru telefoanele mobile fusese întrerupt încă de duminică în toată Bielorusia. Unele persoane reușesc să aibă acces sporadic la internet, dar a fost blocat accesul la rețelele sociale.

După China și Rusia, Aleksandr Lukașenka a fost felicitat de liderii din Tadjikistan, Azerbaidjan și Uzbekistan, dar toți aceștia așteaptă acum să vadă cum va rezolva el o asemenea situație și ce învățăminte pot trage ei pentru țările lor.

Maidan!” era scenariul de coșmar pe care îl flutura Lukașenka. Acum că el a ales deodată să renunțe la orice pretenție de democrație și că auto-predicția „Maidanului” pare să se împlinească, Polonia a cerut un summit european de urgență. Deocamdată, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat ieri seară că alegerile din Bielorusia nu au fost „nici libere și nici democratice”.

Cât despre șefa opoziției, Svetlana Țihanovskaia, ea a părăsit țara în condiții încă neelucidate. Se știe doar că a ajuns în Lituania, iar The Guardian scrie că ea ar fi fost amenințată și șantajată cu soarta copiilor săi.

Vaccinul „Sputnik” – noua ruletă rusească

În scepticismul general și fără teste suficiente, cum o rezumă El Pais, în Spania, Putin a anunțat că una din fiicele sale și-a inoculat vaccinul rusesc mult anticipat, “primul” împotriva Covid-19, și că vaccinul, botezat nu foarte imaginativ, „Sputnik”, va fi gata curând în milioane de doze.

Este evident, cum o subliniază agenția Reuters, că experții străini, occidentali, nu pot cauționa un medicament oficial rusesc ale cărui date nu pot fi verificate. Institutul medical din Moscova aflat la originea lui „Sputnik” nu își face publice rezultatele cercetării, iar acestea nu au trecut prin procedura academică de peer review. Ministerul rus al sănătății nu răspunde întrebărilor presei pe această temă. Global Virus Network, rețeaua internațională de experți care cooperează la găsirea unui antidot afirmă astfel că este „științific imposibil” să verifice realitatea afirmațiilor rusești. (Washington Post are mai multe detalii.)

Pentru Putin, însă, evident, a anunța găsirea unui asemenea vaccin, botezat cu numele satelitului lansat de URSS în 1957, în timpul competiției cu SUA pentru cucerirea spațiului, este o chestiune de mândrie națională. Libération, în Franța, are astăzi întreaga primă pagină acoperită de un montaj foto reprezentându-l pe Putin ca James Bond ținând o seringă, ca pe afișul filmului Tomorrow Never Dies, gata de o partidă de „ruletă rusească”.

Trump o întâmpină pe „Phony Kamala”

În SUA, candidatul democrat Joe Biden și-a ales partenera pentru alegerile prezidențiale, pentru prima oară în istorie – o femeie. Corriere della Sera îi face portretul: Kamala Harris, prima femeie de culoare candidată la vice-președinția SUA.

Corriere amintește că această senatoare și fostă procuror general din California (cu bilanțul contestat, de altfel), fiică a unui tată originar din Jamaica și cu o mamă de etnie tamil din India (ceea ce nu o face în realitate chiar „afroamericană”), este cea care l-a înfruntat pe Biden în alegerile primare democrate de anul trecut. Los Angeles Times, orașul ei de reședință, scrie: „contrat celui care ocupă actualmente postul de președinte, Joe Biden nu se teme să aibă alături o femeie puternică”.

Până și Fox News, care nu arată niciodată indulgență pentru democrați, aprobă decizia „inteligentă” a candidatului democrat și consideră că, prin istoria ei personală exemplară, Kamala Harris ar putea „consolida poziția lui Biden față de centriști sau chiar față de republicanii moderați”.

New York Times, la rândul său, afirmă că profilul său de „pragmatică moderată” riscă să nu satisfacă aripa stângă a partidului democrat, iar Wall Street Journal amintește că din pricina bilanțului său de procuror în California, ea nu se poate baza pe un sprijin autentic în comunitatea de culoare.

Pentru Chicago Tribune, Joe Biden a arătat că „nu este ranchiunos”, luând-o colistieră pe fosta sa rivală din alegerile primare democrate. Alegerea lui arată că are „simțul istoriei”, mai ales că el a lucrat vreme de opt ani alături de primul președinte de culoare din istoria SUA.

Times of India scrie că deși Kamala Harris vorbește despre sine ca fiind o persoană de culoare, moștenirea ei indiană este foarte importantă, chiar și electoral: „Indienii sunt grupul etnic cel mai educat și mai înstărit din America, iar mai recent au devenit activi politic, turnând bani în campanii” electorale.

Tot Times of India notează că Trump s-a declarat surprins de alegerea lui Biden, deoarece Kamala Harris n-a fost respectuoasă cu el în dezbaterile de anul trecut, ba chiar a fost „very, very nasty”. A fost chiar „mai rea și decât Pocahontas”, a spus Trump, făcând aluzie la cealaltă figură feminină democrată, Elizabeth Warren, și la presupusele ei origini amerindiene.

Cât despre coechipiera lui Joe Biden, Trump i-a găsit deja porecla: „Phony Kamala” (Kamala cea Falsă) și a postat pe Twitter un mic montaj video în care candidata democrată este prezentată ca un perfid membru al stângii celei mai radicale.

Rămâne de văzut dacă asta nu îi va atrage lui Trump noi probleme cu Twitter. Deocamdată, Facebook a anunțat noi măsuri de combatere și cenzurare a postărilor antisemite și rasiste. Vor fi interzise astfel imaginile de tip "blackface", care ridiculizează persoanele de culoare.

Asta ar putea duce la situații în care algoritmii FB ar cenzura imagini precum cea a actorului Al Jolson, deghizat și fardat în cântăreț și saltimbanc de culoare în primul film sonor, din 1927: "The Jazz Singer", sau pur și simplu o postare precum cea a comisarului UE pentru justiție, belgianul Didier Reynders, care în trecut a putut publica fotografii precum cea cu un cortegiu folcloric din Bruxelles în care figuranți cu fețele mânjite în negru paradează prin fața statuii lui Manneken Pis, fotografiile având explicația simplă: „negricioșii la plimbare” (les noirauds en ballade).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG