Linkuri accesibilitate

Un nou val Covid? Izolarea nu mai este controlată. Expert: „E un pericol real"


Concertul pentru susținerea Ucrainei a strâns pe Arena Națională din Capitală zeci de mii de persoane. La intrare nu s-a cerut un test Covid sau certificat verde. Imagine de la concertul „We Are One", București.
Concertul pentru susținerea Ucrainei a strâns pe Arena Națională din Capitală zeci de mii de persoane. La intrare nu s-a cerut un test Covid sau certificat verde. Imagine de la concertul „We Are One", București.

Statul român a ridicat toate restricțiile legate de Covid începând cu 8 martie, dar fără a da prea multe explicații despre motivele din spatele deciziei. Politica de sănătate a fost decisă politic, nu de specialiști, iar ministrul Sănătății a dat mesaje în care nu își asumă total noua politică.

În prima săptămână după renunțarea la starea de alertă, s-a organizat în Capitală un concert la care au participat zeci de mii de oameni. Pe stadioanele din România s-a putut intra din nou, după doi ani de pandemie, fără limită privind numărul spectatorilor și fără certificat verde.

Nimeni nu a controlat dacă la aceste evenimente au participat persoane testate pozitiv cu Covid, remarcă specialiștii în domeniul medical. În noua politică de izolare nu mai există control asupra persoanelor infectate, iar autoritățile apelează doar la responsabilitate și conștiință”.

Recomandarea noastră strictă este ca persoanele să se izoleze, este o chestiune de responsabilitate să nu te duci bolnav să infectezi alte persoane”, a declarat Alexandru Rafila. Ministrul precizează că și alte state europene au eliminat restricțiile în ultima perioadă.

Concert umanitar pe Arena Națională din București după eliminarea stării de alertă.
Concert umanitar pe Arena Națională din București după eliminarea stării de alertă.

O persoana infectată, care are un test pozitiv într-un laborator autorizat sau într-un spital, este înștiințată că trebuie să stea în izolare cinci zile. Totul este doar la nivel de recomandare. Persoana respectivă nu mai este însă verificată dacă respectivă izolarea, cum se făcea în perioada anterioară. Statul român și-a schimbat politica de sănătate.

Ar fi fost bine că măcar cele cinci zile să fie obligatorii, dar era dificil din punct de vedere legislativ”, susține doctorul Marinescu de la Matei Balș.

Vocea ministrului sănătății și a specialiștilor nu a fost primordială în ridicarea stării de alertă din 8 martie, susțin experții. Decizia privind noua strategie de sănătate referitoare la Covid a fost una eminamente politică, diferită de analizele realizate de ministerul sănătății.

Alexandru Rafila a dorit ca ridicarea restricțiilor să fie efectuată în etape, gradual, nu dintr-o dată, potrivit declarațiilor acordate.

Cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul”, a susținut ministrul într-o declarație pentru RFI.

Cu toate acestea, liderul său pe linie de partid, Marcel Ciolacu, anunța pe 21 februarie că România nu trebuie să prelungească starea de alertă. Comunicarea oficială privind încetarea stării de alertă a venit de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis subliniind, pe 4 martie, că România va renunța la starea de alertă.

Statul român nu interzice unei persoane care poate transmite virusul să nu participe la un eveniment, doar recomandă să nu facă acest lucru. Nu verifică dacă o persoană a respectat această recomandare.

Orice medic care a lucrat în circuitul Covid, ar fi mers pe ideea că lucrurile trebuie să se întâmple în etape. Avem 5.000 de cazuri, iar numărul real e mai mare, e clar că nu avem cazuri izolate. Riscul de infectare există. Un exemplu concret de la Matei Balș: avem suficiente locuri pentru secțiile non-ATI, dar la terapie intensivă paturile sunt mereu pline, chiar sunt oameni în așteptare”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș” din Capitală.

Epidemiologul Emilian Popovici susține că decizia statului român urmează să fie văzută în următoarele săptămâni, iar decizia normală era de trecere progresivă de la restricții la eliminarea lor.

„Virusul infectează după oferta care i se face. Când restricțiile au scăzut, oferta a crescut și numărul de infectări. Când cresc restricțiile, scade oferta pentru virus”, a explicat Popovici.

Peste noapte: de la obligație, la recomandare

Timp de doi ani, statul român a impus restricții din cauza pandemiei. Cetățenii care nu au purtat mască nu au putut intra în spații închise, iar alteori au fost amendați chiar și în spațiul liber.

Curtea Constituțională a decis, pe 15 februarie 2022, că Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care s-a impus obligativitatea măștii nu a respectat procedura, deoarece nu a avut avizele necesare de la Consiliul Legislativ.

Decizia politică la nivelul Coaliției a fost să se renunțe definitiv la mască, atât în interior, cât și în exterior, după 8 martie. Starea de alertă nu a mai fost prelungită.

Persoanele care au un test pozitiv primesc o înștiințare de izolare, dar nimeni nu controlează în ce mod este respectată această decizie. Statul român acordă cinci zile de concediu medical pentru persoanele vaccinate și șapte pentru cele nevaccinate.

„Tot ce a fost obligatoriu și sancționat a devenit acum recomandat. Statul se bazează pe nivelul de informare, de educație pentru sănătate, pe bună credință. Autoizolarea se presupune că omul o face pentru a nu îi îmbolnăvi pe cei din jur. Nu mai există pârghii legale, e doar o recomandare. E un pericol real”, spune Emilian Popovici, șeful catedrei de epidemiologie de la Facultatea de Medicină din Timișoara.

Potrivit acestuia, persoanele infectate ar putea sub incidența legii privind răspândirea Covid dacă nu respectă izolarea.

În spațiile închise, s-a renunțat la prezentarea certificatului verde care să ateste vaccinarea, dar și la mască.

„Ar fi trebuit să rămână acele măsuri care preveneau în mod efectiv, cum este masca în spațiile închise. Nu înseamnă că acele măsuri rămâneau permanent, era o perioadă de tranziție. Aerul de relaxare s-a transmis cu mare ușurință”, a spus Adrian Marinescu, director medical la Matei Balș.

Ultimele date arată că numărul cazurilor de Covid se află în creștere. Ministrul vorbește despre o posibilă scădere, făcând comparație între 8 martie, când erua înregistrate 5.461 cazuri noi, și 15 martie, când au fost 4.584 de noi infectări.

Dacă ne raportăm însă la 12 martie, când au fost 2.743 de cazuri, se poate observa că există o creștere în ultimele zile privind infectările cu Covid.

Ministrul Rafila refuză să discute despre un al 6-lea val Covid, precizând că valul 5 nu s-a încheiat.

Nu vreau să îngrijorăm populația, vorbim despre responsabilitate”, a afirmat ministrul.

Potrivit unor surse din ministerului sănătății, persoanele care nu rămân în izolare ar putea să intre sub incidența legii privind zădărnicirea combaterii bolilor. Cu toate acestea, legea este greu de aplicat în noile condiții de după 8 martie.

La nivelul ministerul Sănătății se observă tendința internațională. În ultimele șapte zile, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri confirmate în Europa. Creșteri semnificative sunt în Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Austria, Grecia, Irlanda, Belgia.

Germania a depășit 200.000 de cazuri pe zi, Franța are peste 100.000 de cazuri, iar Italia se apropie de 100.000 de noi infectări pe zi.

Situația este îngrijorătoare și în Asia, în China și Coreea de Sud. În ultima țară, s-au raportat peste 400.000 de noi cazuri miercuri, cea mai mare cifră din Coreea de Sud de la debutul pandemiei. În Vietnam, au fost anunțate aproape 1.8 milioane de noi cazuri în ultimele șapte zile.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG