Linkuri accesibilitate

Val de căldură critic în sudul Europei. Italia și Grecia, cele mai afectate


Un val de temperaturi foarte ridicate a cuprins mai multe regiuni din sudul Europei, în special din Italia, Grecia și Spania.
Un val de temperaturi foarte ridicate a cuprins mai multe regiuni din sudul Europei, în special din Italia, Grecia și Spania.

Valul de căldură cu temperaturi extrem de ridicate, instalat în ultimele zile, continuă în sudul Europei avertizează meteorologii. Temperaturi extreme sunt și în multe zone din SUA.

Temperaturi de cel puțin 40 de grade sunt așteptate în Atena (Grecia), Roma (Italia) și Sevilia (Spania), notează The Guardian, care subliniază că valul de căldură este cauzat de anticiclonul Cerberus, masă de aer de înaltă presiune care transportă aerul foarte cald din Afirca înspre Europa.

Un muncitor a murit lângă Milano ca urmare a căldurii excesive, în timp ce în Grecia unele persoane au leșinat pe fondul temperaturilor ridicate, transmite publicația, citând surse media locale.

Autoritățile au luat măsuri drastice, iar în Grecia autoritățile au închis temporar, vineri, situl arheologic al Acropolei, pentru a proteja turiștii.

De asemenea, au fost impuse în premieră restricții pentru munca în construcții și în distribuție la orele cu temperaturile cele mai ridicate, mai scrie publicația.

În Spania, reprezentanții Crucii Roșii i-au îndemnat pe cei din apropierea zonelor expuse la incendii să rămână în casă, cu ferestrele închise.

În Italia, au fost emise Coduri roșii de temperaturi foarte ridicate în 16 orașe din peninsulă, de la Roma, la Florența și Bologna, cu riscuri inclusiv pentru persoanele sănătoase, scrie BBC.

Autoritățile i-au îndemnat pe cei din zonele aflate sub Cod roșu să evite expunerea la soare între orele 11-18 și să acorde atenție specială protejării vârstnicilor.

Un nou val de căldură este așteptat și săptămâna viitoare, Agenția Spațială Europeană avertizând că Spania, Franța, Germnia și Polonia vor fi țările cele mai afectate.

Un val de temperaturi foarte ridicate este anunțat pentru weekend și în mai multe regiuni din Statele Unite ale Americii, peste 110 milioane de americani, din Texas în California și Washington locuind în zone aflate vineri sub avertizări meteorologice, scrie într-un alt articol BBC.

În zilele următoare, în zone locuite de aproximativ 27 de milioane de americani temperaturile vor urca la cel puțin 43 de grade Celsius, potrivit meteorologilor, mai notează instituția media.

În Uruguay, seceta cu care se confruntă pentru al treilea an consecutiv țara face ca peste jumătate din populația aceasteia de 3,5 milioane de locuitori, în special din zona metropolei Montevideo, să se confrunte cu probleme în accesul la apă potabilă din rețeaua publică, potrivit The Guardian.

XS
SM
MD
LG