Linkuri accesibilitate

Darius Vâlcov, fost ministru și primar al Slatinei, a scăpat de un dosar prin prescrierea faptelor


Darius Vâlcov a fost și consilier al fostului premier Viorica Dăncilă.
Darius Vâlcov a fost și consilier al fostului premier Viorica Dăncilă.

Darius Vâlcov, fost ministru și fost primar al Slatinei, a scăpat de unul dintre dosarele de corupție în care era judecat și în care a fost condamnat în iulie 2020, de Tribunalul Dolj, la șase ani și jumătate de închisoare de instanța de fond.

Curtea de Apel Craiova a decis încetarea procesului penal pentru infracțiunile de luare de mită şi trafic de influenţă în consecința hotărârii Curții Constituționale privind prescrierea faptelor.

În schimb, instanța a menținut decizia de confiscare a sumei de 4,2 milioane de lei.

Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015 de procurorii Parchetului Tribunalului Olt pentru instigare la dare şi luare de mită, pentru că, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri 10% din sumele încasate de societatea sa de la primăria Slatina.

În perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 el a primit de la respectiva persoană, denunțător în dosare, peste 2,1 milioane lei.

Banii erau pentru ca omul de afaceri să primească banii la timp pentru derularea lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al municipiului Slatina şi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi lucrări la izolarea termică a unor blocuri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG