Linkuri accesibilitate

Valeriu Gheorghiță: În ianuarie primim 600.000 de doze de vaccin. A doua etapă, pe 15 ianuarie


România - Valeriu Gheorghiță (dreapta) și Andrei Baciu (stânga)
România - Valeriu Gheorghiță (dreapta) și Andrei Baciu (stânga)

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) oferă marți, într-o conferință de presă, detalii despre campania de vaccinare.

La conferință participă și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, vicepreședinte CNCAV, Adrian Pistor - directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP și doctorul Călin Alexandru, de la Departamentul pentru Situații de Urgență.

Principalele declarații

Valeriu Gheorghiță:

  • Pe 26 decembrie au ajuns în România cele 10.000 de doze din tranșa simbolică. Pe 29 dec a venit următoarea tranșă de circa 140.000 de doze, iar mâine pe 6 ianuarie urmează să vină încă 150.000.
  • Pentru toată luna ianuarie urmează să primim circa 600.000 de doze.
  • Au fost vaccinate 75% din personalul total din cele zece persoane din spitalele de fază I covid.
  • Etapa I a campaniei de vaccinare a început practic pe 30 decembrie. Numărul estimat al persoanelor eligibile e circa 250.000 de persoane din sistemul medical și social.
  • Ieri erau vaccinate peste 26.000 de persoane. Azi la ora 14.000 erau vaccinate deja aproape 13.000 de persoane. Programul de vaccinare e între orele 8 și 20.
  • La acest moment funcționează aproximativ 250 de centre de vaccinare.
  • Platforma online de programare e disponibilă pentru persoanele din sistemul medical și social prin intermediul angajatorului.
  • Etapa a II-a estimăm că poate începe după 15 ianuarie. Vom începe cu cei internați în centrele medico-sociale. Sunt aproape 40.000 de persoane. Se va face prin echipe mobile de vaccinare. S-a început la nivelul fiecărui județ constituirea acestor echipe. Am dispus să se înceapă de acum obținerea consimțământului informat al aceslor persoane aflate în centre.
  • Aproximativ 4 milioane de persoane estimăm că vor fi în etapa a II-a de vaccinare – persoane peste 65 de ani și cu boli cronice.
  • Se mai adaugă 1 – 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale.
  • Etapa a III-a va începe în aprilie.
  • Pentru etapele II și III vorbim de circa 1000 de vaccinare, adică 150.000 de persoane pe zi. Dar este imposibil să vaccinăm atâtea persoane pentru că nu vom avea atâtea doze de vaccin. La acest moment se încearcă negocierea accelerării livrării de doze, la nivelul Uniunii Europene.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Valeriu Gheorghiță:

Despre capacitatea de vaccinare zilnică - Capacitate de vaccinare nu înseamnă vaccinare. Noi am dimensionat numărul centrelor astfel încât să putem vaccina în timp scurt. Nu este echivalent că zilnic vom vaccina 150.000 de persoane pentru că nu cred că vom avea aceste doze zilnic, în următoarele 2-3 luni. În momentul în care o persoană se programează la vaccin, automat i se rezervă loc pentru rapel.

Cazul Găești, unde se poate vaccina oricine - Am luat la cunoștință situația de la Spitalul din Găești. Important este că persoanele au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile, acest lucru e un alt aspect care urmează a fi verificat. Din acest punct de vedere vorbim de un management defectuos. Se vor efectua evaluări și apoi se va acționa în consecință. Faptul că au fost vaccinate persoane care nu aparțin etapei I nu e o tragedie. Faptul că nu s-au respectat procedurile vor fi verificări. Putem vorbi de un management defectuos. Acest aspect intră în sarcina Ministerului Sănătății. Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri neimputabile. Până acum sunt 87 de doze declarate irosite.

Eficiența campaniei de vaccinare - Cel mai important rol în încrederea populației îl are comunicarea, care nu trebuie să fie doar de la nivelul comitetului, ci de către toți profesioniștii din sistemul medical. Rata de vaccinare în rândul cadrelor medicale nu ne așteptam să fie de 100%. Circa 30% dintre persoane nu doresc să se vaccineze sau doresc să se mai informeze, de aceea comunicarea este esențială.

În momentul în care pe perioada zilei constatăm că avem mai multe doze decât erau programate inițial, trebuie să ne uităm la durata de valabilitate. Dacă am deschis un flacon și am făcut o doză și au rămas 4, care au durata de valabilitate de 6 ore, putem chema din persoanele programate pentru a doua zi.

Personalul de învățământ e inclus în personalul care deservește domenii esențiale.

***

Campania de vaccinare din România se desfășoară în trei etape.

Etapa 1: Sunt vaccinate persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat. Vaccinarea se realizează prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare – în funcție de situație.

Etapa 2: Include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

Etapa 3: Include populația generală. Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

Ieri s-a înregistrat cel mai mare număr de vaccinări în 24 de ore – peste 11.000.

XS
SM
MD
LG