Programările pentru etapa a II-a a vaccinării vor începe pe 15 ianuarie, de la ora 3.00., iar anumite categorii vor avea dreptul să-și aleagă ziua și centrul unde se vor vaccina, anunță coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.
Peste 5,5 milioane de oameni trebuie vaccinați până în luna aprilie, când ar urma să înceapă imunizarea populației generale din România.
Până atunci ar urma să beneficieze de vaccin personalul medical din prima linie, alte categorii profesionale expuse și segmentul de populație vârstnică sau cu afecțiuni cronice.
În context, Valeriu Gheorghiţă a transmis că programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.
În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a mai anunțat că de miercuri vor fi folosite câte șase doze de vaccin din fiecare flacon, în loc de cinci, după ce producedura a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului.
„Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat variația de 6 doze, practic în cursul zilei am și primit notificare de la compania BioNTech/Pfizer. De mâine se reactualizează stocurile și în loc de cinci doze, cât este prevăzut pe flacon, vom vorbi de șase doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că s-ar înregistra câte o doză pierdută în fiecare centru de vaccinare.
„Aproximativ o doză pe centru de vaccinare: depășiri ale condițiilor de stabilitate de temperatură, spargeri ale flacoanelor și au mai fost situații în care efectiv la sfârșitul programului nu s-au găsit persoane care să fie vaccinate, practic s-a irosit în medie o doză pe centru. Există această procedură, instrucțiunea e deja transmisă către centrele de vaccinare pentru a gestiona cât mai bine numărul dozelor și a reduce la minimum posibil, însă trebuie să acceptăm că acest minim nu se poate reduce la 0, încercăm să utilizăm la maxim toate dozele”.