Linkuri accesibilitate

Valori ridicate de poluare în nordul Capitalei în urma unui incendiu


protest poluare București
protest poluare București

Locuitorii din nordul Capitalei și din mai multe localități limitrofe din județul Ilfov s-au plâns miercuri de prezența unui aer greu de respirat, iar aplicațiile de monitorizare a calității aerului au înregistrat valori critice privind particulele poluante.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că valorile poluante ridicate sunt cauzate de un incendiu.

„Aș vrea să vă spun că, de aseară, Garda de Mediu este pe teren, că am avut în ultima perioadă foarte multe incendii de vegetație. Din păcate, un astfel de incendiu a ajuns la fostele bataluri (nr. bazine cu dejecții) de la ferma de porci ce aparține unui operator aflat în insolvența. În Buftea, Otopeni și Corbeanca, într-adevăr, aerul este irespirabil. Este la fața locului și laboratorul mobil. ISU este pe teren. Am informat ISU și Pompierii să găsească o soluție să stingă incendiul. Ferma aparține unui operator privat aflat acum în insolvență. Zonele în care miroase foarte tare sunt Buftea, Otopeni și Corbeanca”, a declarat Costel Alexe, pentru Europa FM.

Ministrul Mediului a dat asigurări că fumul nu e toxic.

„Aș vrea să-i informez pe cetățeni că nu-i toxic. Din nefericire, miroase așa cum simțim cu toții. Vântul bate spre București, direcția vântului e din acea zonă spre București, că dacă ar fi bătut în alt sens, nu s-ar fi simțit atât de puternic”.

Oficialul a precizat că pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență sunt pe teren pentru a încerca să stingă incendi, alături de inspectori din cadrul Gărzii de Mediu.

În urmă cu o zi, ca urmare a sesizărilor celor care locuiesc în zona comunelor Mogoşoaia, Corbeanca, Periş cu privire la poluarea aerului, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov au făcut verificări, stabilind că poluarea a fost produsă de un incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp, pe teren aflându-se batalurile fostei ferme de porci, conform news.ro.

Şi în luna martie au fost probleme grave cu poluarea în Bucureşti, probleme care au cauzat un conflict între Primăria Capitalei și Ministerul Mediului, respectiv cel al Economiei.

XS
SM
MD
LG