Linkuri accesibilitate

Vanghelie: 11 ani de închisoare, pentru o presupusă mită de 15 mil. de euro


Marian Vanghelie a fost condamnat pentru luare de mită. Sentința nu este definitivă.
Marian Vanghelie a fost condamnat pentru luare de mită. Sentința nu este definitivă.

După șase ani de procese, Tribunalul București l-a condamnat pe Marian Vanghelie, fostul primar al sectorului 5, la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni închisoare pentru luare de mită. Fostul partener de afaceri al primăriei, Marin Dumitru, a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Sorin Mircea Niculae, alt inculpat din dosar și vărul fostului primar, a primit o pedeapsă de 8 ani închisoare. În același timp, instanța a admis acțiunea civilă formulată de primăria Sectorului 5 și l-a obligat pe Vanghelie să plătească instituției suma de 15.044.700 de euro, cu titlu de daune materiale.

Sechestru ridicat de pe averea martorilor

Judecătoarea Cristina Cristea de la Tribunalul București a mai decis confiscarea specială a mai multor bunuri pentru a recupera prejudiciul de 15 milioane de euro, bunuri care aparțin celor condammnați.

În același timp, a dispus ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurior mobile și imobile, precum și a sumelor de bani din conturile bancare ale Oana Niculescu Mizil, concubina lui Marian Vanghelie. Sechestrul a fost ridicat și de pe bunurile deținute de Hannerl Charlotte Dragoe, mama fiului lui Marian Vanghelie.

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, a primit înapoi cele trei ceasuri primite în dar de la Marian Vanghelie, bunuri puse sub sechestru de procurorii DNA. Anchetatorii au susținut că acestea au fost cumpărate din mita luată de Vanghelie. Fostul primar mai este obligat să plătească statului 20.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

În timpul procesului, DNA a cerut instanței să pună sechestru pe bunurile furate, în 2020, din casa cuplului Vanghelie – Mizil. Este vorba de bijuterii, ceasuri și tabloul „Cap de copil” semnat de pictorul Gheorghe Petrașcu, bunuri evaluate la 300.000 de euro. Acestea au fost furate din locuința celor doi din Ghermănești, Snagov. În acest caz au fost prinși și condamnați trei hoți din locuințe, obiectele furate fiind returnate păgubiților. Tribunalul nu a fost de acord cu cererea DNA de a pune sechestru pe aceste bunuri, așa că ele rămân în posesia cuplului.

Primarul „20%”

Potrivit DNA, perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision" de 20% din încasări.

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte pentru anveloparea blocurilor din Sector, lucrări efectuate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune plata lucrărilor aferente acestor contracte valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG