Linkuri accesibilitate

Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, neconstituțională


Judecătorii CCR au decis, cu unanimitate, că OUG dată de Viorica Dăncilă este neconstituțională

Curtea Constituțională a decis marți, cu unanimitate de voturi, că OUG dată de guvernul Dăncilă, privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și privind comunicațiile electronice, este neconstituțională în ansamblul său, dând astfel dreptate Avocatului Poporului, care a sesizat CCR.

Ce spune CCR:

  • „Curtea a reținut că Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale.
  • „Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2000 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării”, mai spune CCR într-un comunicat remis Europei libere.

Avocatul Poporului a sesizat CCR în septembrie trecut cu privire la ordonanța de urgență dată de guvernul Dăncilă prin care s-a modificat legea de funcţionare a Sistemului naţional 112 şi care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, precum şi stocarea datelor celor care sună la 112.

Ordonanța a fost dată pe fondul emoțional al cazului Caracal, în care principalul suspect a folosit cartele prepay care nu au putut fi identificate.

Avocatul Poporului, în sesizarea sa, a spus că nu se justifică situaţia de urgenţă.

„Având în vedere competenţa şi vocaţia constituţională a Avocatului Poporului de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, ţinând seama de interdicţia constituţională a adoptării ordonanţelor de urgenţă care afectează drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice".

Mai mult, ordonanța ar fi de natură să încalce drepturi și libertăți cetăţeneşti, spunea Renate Weber.

„Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenţei, a dovedirii existenţei unei situaţii extraordinare, cu respectarea principiului proporţionalităţii restrângerii exerciţiului drepturilor afectate şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale, exigenţe pe care actul normativ criticat nu le întruneşte. Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situaţia extraordinară şi nici urgenţa unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal şi a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată. Cât priveşte argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menţionează că aceasta era posibilă şi prin reglementarea anterioară", conform sursei citate.​

Citește și:

Cartele prepaid doar cu buletinul, tema SRI care revine la adăpostul cazului Caracal

„În plus, din examinarea dispoziţiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare şi nici asigurarea garanţiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, şi anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea şi sancţionarea apelanţilor abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situaţie extraordinară, nu este de natură a justifica urgenţa reglementării", mai transmite Avocatul Poporului.

Cât privește completarea OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice, Avocatul Poporului a spus că guvernul nu a justificat de ce nu poate fi amânată reglementarea sau de ce este necesar ca regulile de colectare a datelor utilizatorilor de cartele preplătite să fie făcute prin ordonanţă de urgenţă, amintind că aceeaşi reglementare a fost, anterior, declarată neconstituţională de către CCR.

Video | Principalele momente ale paradei dedicate Zilei Naționale a României
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
XS
SM
MD
LG