Negocierile pentru desemnarea unui premier au început deja încă dinaintea încheierii oficiale a numărătorii voturilor pentru viitorul Parlament. Din datele parțiale și previziunile privind redistribuirea mandatelor, este posibilă o majoritate fragilă, compusă de PNL, USR-PLUS și UDMR, în linia pe care președintele Klaus Iohannis a dat de înțeles că și-o dorește (adică de dreapta și fără PSD) și pe care fostul premier Ludovic Orban a confirmat-o marți: „Sunt posibili parteneri cei de la USR-PLUS, cei de la UDMR”.
După ce președintele PNL Ludovic Orban a făcut luni pasul înapoi și și-a dat demisia din funcția de prim-ministru, motivând cu rezultatul obținut de PNL la alegeri, de doar 25%, liberalii s-au reunit marți pentru a discuta posibilele nume de premier care să formeze următorul Executiv.
Surse liberale care au fost prezente la întâlnirea din Modrogan au precizat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban va merge la președintele Klaus Iohannis cu trei nume de posibil premier din partea PNL.
Pe lista propunerilor se află generalul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării care a fost numit luni premier interimar în locul lui Orban, dar și actualul ministru de Finanțe Florin Cîțu. Un al treilea nume de posibil premier este Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și fost primar al Oradei.
Nicolae Ciucă s-ar număra printre principalele preferințe ale lui Klaus Iohannis, care ar fi transmis deja liberalilor că aceasta este opțiunea sa, însă deja USR-PLUS și-a exprimat rezerve cu privire la această variantă de premier plin.
„Ca principiu, suntem o țară europeană, nu neapărat soluția militară este cea mai bună, dar hai să avem aceste consultări și vedem apoi despre ce discutăm”, a spus Dan Barna, președintele USR. El a mai spus și că nu își dorește ca USR-PLUS să fie un partid-balama pentru PNL.
Nicolae Ciucă a ieșit în rezervă din fruntea Statului Major al Armatei în 2019, fiind numit la câteva zile ministru al Apărării în cabinetul lui Ludovic Orban. Înainte de alegerile parlamentare, în luna octombrie, Ciucă s-a înscris oficial în PNL și este primul pe lista candidaților liberali la Senat în Dolj, urmând să devină și parlamentar după validarea rezultatelor.
Florin Cîțu a mai fost desemnat o dată premier de Iohannis, în februarie 2020, după ce PSD a dărâmat primul guvern Orban, însă a renunțat chiar în ziua în care Parlamentul trebuia să se reunească să îl voteze. El i-a cedat locul tot lui Ludovic Orban, care a fost numit pentru a doua oară premier.
În public a mai fost vehiculat și actualul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, un apropiat al primvicepreședintelui PNL Rareș Bogdan. Unele televiziuni de știri au vehiculat și numele europarlamentarului Siegfried Mureșan ca posibilă variantă de premier.
Liberalii ar fi discutat în ședință și o posibilă configurație a viitorului guvern, cu 8 ministere la PNL, 5 la USR-PLUS și 3 la UDMR, conform Hotnews. Liberalii ar fi dispuși să renunțe la Sănătate și Educație, conform sursei citate.
PSD l-ar vrea pe Rafila, USR-PLUS insistă cu Cioloș
PSD a avansat în public mai multe nume de posibili premieri, chiar dacă președintele Klaus Iohannis nu este dispus să negocieze un guvern cu social-democrații, iar liberalii se descurcă și fără PSD pentru a forma o majoritate în Parlament.
Viitorul deputat PSD de București, medicul Alexandru Rafila este cea mai recentă variantă, avansată luni seară de președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, la Digi24. Și președintele PSD Marcel Ciolacu a confirmat numele lui Rafila, la Digi24: „Am să le propun colegilor miercuri sau joi cel târziu, în funcţie de cum vor fi anunţate rezultatele finale, ca să mergem la Cotroceni cu domnul Alexandru Rafila pentru funcţia de premier”.
Ciolacu mai vehiculase ca posibile variante de premier pe foștii prim-miniștri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar și pe președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.
USR-PLUS merge în continuare cu varianta fostului premier Dacian Cioloș, liderul PLUS, care de altfel s-a oferit public să preia postul de premier.
AUR, surpriza acestor alegeri parlamentare, va fi a patra forță politică din Parlament cu circa 10% din mandate, însă președintele formațiunii, viitorul deputat de București George Simion, a anunțat că AUR nu dorește să se asocieze la guvernare și că îi lasă pe principalii trei actori politici din Parlament să își dispute funcția de premier.
Anterior, un vicepreședinte al AUR, Dorin Lulea, a avansat numele lui Călin Georgescu drept varianta AUR pentru propunerea de premier.
Conform rezultatelor parțiale ale numărătorii voturilor de pe 6 decembrie, PSD are peste 29% din voturi, PNL peste 25%, USR-PLUS peste 15%, AUR în jur de 9%, iar UDMR sub 6%. După redistribuirea mandatelor (voturile celor care nu au trecut pragul de 5% plus cele rămase nefolosite la împărțirea mandatelor în circumscripțiile electorale), aceste procente vor mai crește, pentru a reprezenta numărul de mandate reale în Parlament.
Conform unor estimări făcute de USR-PLUS, PNL, USR-PLUS și UDMR vor avea împreună circa 57% în Senat și o majoritate fragilă de 51% în Camera Deputaților.
Facebook Forum