Linkuri accesibilitate

Parlamentul numește consiliile de administrație ale BNR, ASF și CNA


Vot la Parlament
Vot la Parlament

Parlamentul s-a reunit marți pentru a-i numi pe membrii consiliilor de administrație ale Băncii Naționale a României (BNR), Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Consiliului Național al Audiovizualului.

Actualizare 18:43 - Plenul reunit a votat marți, pentru următorii 5 ani, conducerea Băncii Naționale a României.

Parlamentul l-a revalidat pe Mugur Isărescu (75 dr ani), cu 286 de voturi pentru și 55 împotrivă, în postul de guvernator al BNR și de președinte al Consiliului de Administrație, poziție pe care o ocupă din 1990, cu o pauză în anul 2000 când a fost numit premier.

Locul lui Florin Georgescu, de prim-viceguvernator și vicepreședinte al CA, a fost luat de Leonardo Badea. Florin Georgescu devine viceguvernator și membru al Consiliului de Administrație.

Cosmin-Stefan Marinescu, consilier al președintelui Iohannis pe Politici Economice și Sociale a fost votat pentru funcția de viceguvernator și membru al CA.

În consiliul de administrație au mai fost votați: Aura Gabriela Socol, Roberta Alma Anastase, Alexandru Nazare, Balint Csaba, Cristian Popa.

Știrea inițială

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu este propus pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al BNR, iar şi senatorii Roberta Anastase şi Alexandru Nazare sunt propunerile PNL, în timp ce Aura Socol este propunerea PSD în CA al BNR.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat că liberalii susțin candidatura lui Marinescu pentru că actualul consilier prezidențial este un om cu viziune liberală şi un om apropiat de PNL, numele său fiind luat în calcul la un moment dat și pentru portofoliul de la Finanțe.

Ţuţuianu a declarat despre Aura Socol că are o carieră universitară recunoscută, la Academia de Studii Economice, și experienţă în domeniul financiar.

Aura Socol este în prezent membru neexecutiv la Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF). Vacantarea postului pe care-l ocupă la ASF este, de asemenea, pe ordinea de zi a ședinței de plen de marți.

Pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului, Guvernul l-a propus pe fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, iar fostul deputat Georgică Severin și deputatul Lucian Dindirică sunt propunerile grupului PSD din Senat. Grupul PNL a propus-o pe Oana Simona Dincă, iar Daniela Bârsan, consilier prezidenţial, este propunerea Preşedinţiei. La Camera Deputaţilor, grupul PSD a propus-o pe Monica Gubernat, iar grupul parlamentar UDMR a propus-o pe Eva Orsolya Boros.

USR îl propune pe Cristian Popa, aflat deja în mandat.

Un loc în CA al BNR ar urma să revină AUR, scrie Digi24, care citează surse politice.

Pe ordinea de zi a plenului reunit se află şi cererea președintelui Klaus Iohannis privind înființarea a două centre pentru Armata Ucrainei: unul pentru Forțele Maritime și unul logistic.

Șeful statului a mai cerut și găzduirea în România a unor noi trupe americane, ale Forțelor pentru Operații Speciale (SEAL).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG