Linkuri accesibilitate

Vasile Dîncu: PSD, un tramvai spre paradis


Gabriela Firea, Claudiu Manda și Dumitru Buzatu au cerut ca PSD să meargă singur în alegerile parlamentare.

Consiliul Politic Național, fostul Comitet Executiv al PSD, a discutat politica de alianțe pentru parlamentare, fiind luate în discuțiile posibile colaborări cu Pro România, ALDE sau PPU(S-L), partidul păstorit de Dan Voiculescu. Chiar dacă nu s-a luat o decizie finală, Vasile Dîncu a recomandat în cadrul ședinței ca orice alianță pentru parlamentare să fie condiționată de retragerea candidaților pentru alegerile locale. Decizia finală urmează să fie luată luni, când e și termenul limită pentru depunerea alianțelor la Biroul Electoral Central.

Liderii de organizații au fost convocați de Marcel Ciolacu pentru a-și spune poziția privind strategia pentru parlamentare: dacă partidul ar trebui să meargă singur pe listă sau într-o alianță. Majoritatea pozițiilor exprimate au întărit ideea că PSD trebuie să meargă singur la alegerile parlamentare, varianta unei alianțe fiind respinsă.

Mulți lideri de organizație nu vor alianță cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta, deoarece fostul premier a refuzat să colaboreze cu PSD în București și alte județe pentru alegerile locale.

Gabriela Firea, Claudiu Manda, Dumitru Buzatu au luat cuvântul și au spus că partidul trebuie să meargă singur la alegerile parlamentare. Buzatu și cu Manda au fost printre cei mai vehemenți, ei nu doresc alianță cu Pro România sau cu ALDE, au spus clar nu”, au declarat pentru Europa liberă surse din conducerea PSD.

Și alți lideri de organizații susțin ca partidul să meargă singur în alegeri.

  • Ei ne omoară acum la locale și apoi să îi luăm în brațe la parlamentare? Nu putem așa”, a spus un alt lider de organizație pentru Europa Liberă.
  • Cum să mă duc să strâng semnături pentru alianța cu Ponta în comunele în care primarul meu se luptă cu candidatul pus de Pro România”, a descris situația din teritoriu un alt lider de organizație.

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, le-a cerut colegilor să nu se ia astăzi o decizie radicală, iar o echipă de negociere să discute cu posibilii aliați în cele trei zile rămase până la termenul limită pentru depunerea alianțelor la alegerile parlamentare.

Dîncu a spus să le mai dăm o șansă posibililor aliați, să fim pragmatici, iar aceștia să își retragă candidații de la locale dacă vor o colaborare cu PSD la parlamentare. Dîncu a amintit că noi am pierdut din cauza alianțelor și că pentru multe partide am fost ca un tramvai spre paradis, deoarece i-am dus în Parlament. A venit cu argumente sociologice despre nevoia unor alianțe, dar și despre identitatea partidului. Tot el ne-a reamintit de episodul din 2004, când Voiculescu a plecat din coaliția cu PSD”, au dezvăluit surse din PSD pentru Europa Liberă.

După intervenția lui Dîncu s-a discutat despre posibilitatea ca PPUSL, partidul păstorit de Dan Voiculescu, să își retragă candidații de la sectoarele 2 și 5 din Capitală. Neculai Onțanu și Cristian Popescu Piedone sunt candidații susținuți de PPUSL, iar aceștia ar putea lua voturi de la candidații PSD.

Sunt șanse mari ca partidul-televizor al lui Voiculescu să aibă oameni pe lista PSD pentru parlamentare, nu știm încă în ce formă. Dar să vedem dacă înțeleg să își retragă candidații de la locale”, a afirmat un lider care a participat la ședința Consiliului Național al PSD.

Un miliard de lei pentru șefii de Consilii Județene la rectificarea bugetară

Social-democrații au anunțat că au depus mai multe amendamente pentru rectificarea bugetară. PSD va insista în Parlament pentru majorarea pensiilor cu 40%, majorarea salariilor profesorilor, dublarea alocațiilor, dar și alocarea unui miliard de lei pentru autoritățile locale și 400 de milioane de lei pentru programul Start-up Nation.

Ce știm e că există subfinanțare cronică pentru autoritățile locale, care au fost supuse unor cheltuieli pe care nu aveau cum să le prevadă la începutul anului. Întreaga greutate a picat pe umerii autorităților locale, guvernul spălându-se pe mâini, asta e fugă de răspundere. Problema de fond rămâne cea a lipsei sprijinului guvernamental”, a susținut prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.

Rectificarea bugetară ar urma să intre în comisiile de specialitate din Parlament săptămâna viitoare, după care ar urma să primească votul final.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG