Linkuri accesibilitate

Șeful Consiliului Național al PSD, ex-ministrul Dîncu despre propunerile PNL Bode & Ciucă privind tulburarea liniștii publice: „M-au șocat”


Președintele Consiliului Național al PSD și fost ministru al Apărării, V. Dîncu a vorbit pentru Europa Liberă, în contextul reuniunii miniștrilor de Apărare NATO/Bruxelles. El a răspuns și la întrebări privind probleme interne, inclusiv despre cele care divizează Coaliția.
Președintele Consiliului Național al PSD și fost ministru al Apărării, V. Dîncu a vorbit pentru Europa Liberă, în contextul reuniunii miniștrilor de Apărare NATO/Bruxelles. El a răspuns și la întrebări privind probleme interne, inclusiv despre cele care divizează Coaliția.

PSD anunță că nu susține propunerea ministrului de Interne, Lucian Bode, și a premierului Ciucă privind controversatele pedepse penale pentru tulburarea liniștii publice. Intervievat la Europa Liberă, V. Dîncu spune totuși: „nu am văzut vreo tendință totalitară la Lucian Bode și Nicolae Ciucă.”

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, despre Klaus Iohannis: Vrea să arate că la el e decizia și nu e un notar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:20 0:00

Cu ceva timp în urmă, PSD-ul lui Liviu Dragnea era promotorul unei propuneri legislative care înăsprea pedepsele pentru tulburarea liniștii publice. O inițiativă condamnată atunci și acum de societatea civilă. Între timp, liberalii Lucian Bode și Nicolae Ciucă au venit cu o propunere asemănătoare, iar PSD a devenit partidul care se opune vehement unei astfel de legi.

Principalele declarații, pe scurt:

Despre Klaus Iohannis: „Președintele a vrut să arate, nevorbind despre Marcel Ciolacu, că domnia sa are decizia. A vrut să arate că mai are forță, că nu este un notar care înregistrează pur și simplu o decizie a coaliției de guvernare”;

Despre Lucian Bode: „Marcel Ciolacu are nevoie să meargă din partea PSD cu o echipă performantă. O a doua prerogativă pe care o are ca premier ar fi să spună „nu” pentru anumite situații speciale care țin de PNL”;

Despre Legile Educației: „N-am înțeles secretizarea. Legile au nevoie de o revizie serioasă. Nu ne putem juca. Au foarte multe greșeli, inclusiv de redactare. Sperăm că vor intra în dezbatere publică. Transparența e absolut necesară”;

Despre pedepse pentru tulburarea liniștii publice: „M-au șocat, nu am văzut vreo tendință totalitară la Lucian Bode și Nicolae Ciucă. Cred că în jurul lor sunt consilieri care au venit cu aceste modificări periculoase. Îngrădesc democrația. Nu le vom susține”;

Președintele CN PSD, Vasile Dîncu: Nu am văzut vreo tendință totalitară la Lucian Bode și Nicolae Ciucă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00

Despre reuniunea miniștrilor NATO ai Apărării: „Europa trebuie să ajute Ucraina și să se miște mai repede, să fie mai flexibilă, să sprijine consistent și fără foarte multe dezbateri publice. Apărarea Ucrainei a devenit un proiect colectiv”;

Întrebat dacă Marcel Ciolacu va fi premierul României din primăvară, liderul PSD a spus pentru Europa Liberă că nu există niciun fel de alte posibilități: „Este un contract politic parafat și de președinte și, cu siguranță, vom merge mai departe cu această idee. Există și evenimente neprevăzute, ‘lebede negre’, dar, eu nu cred că vom avea nici 1% posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple”.

În legătură cu ministerele pe care PSD dorește să le păstreze, Vasile Dîncu subliniază că nu se negociază în acest moment schimbări, dar admite că vor exista discuții despre eficiența unor miniștri.

Președintele Consiliului Național al PSD vorbește din nou despre importanța negocierilor în războiul din Ucraina, temă care a dus la demisia sa din funcția de ministru al Apărării.

„Spun din nou, căci acum nu mă mai poate costa mandatul, sperăm că ofensiva rusă și ostilitățile vor putea fi oprite pentru a se trece la negocieri. Ucraina este un stat independent, este statul agresat care va trebui să dicteze condițiile, să stabilească exact care sunt elementele negociabile și ce nu este negociabil.”

Fostul ministru al Apărării crede că, fără negociere, „va fi un război mai lung și un război care va fi un dezastru pentru Ucraina, cel puțin, dar poate fi un dezastru și pentru Europa”.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG