Lia Olguța Vasilescu își retrage candidatura pentru funcția de ministru al dezvoltării și pentru cea de vicepremier, după o discuție cu președintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit anunțului său pe facebook, la patru zile după ce președintele Klaus Iohannis i-a respins nominalizarea.
Vasilescu a motivate retragerea cu timpul îndelungat care ar fi urmat să treacă până când Curtea Constituțională s-ar fi pronunțat în privința dreptului președintelui de a respinge numirea de miniștri. Olguța Vasilescu a fost refuzată de patru ori, iar ultima data, săptămâna trecută, președintele Iohannis a spus că fostul primar de Craiova nu are competențele necesare pentru postul de ministru al Dezvoltării și nu se califică moral pentru acest post.
În postarea de pe facebook, Olguța Vasilescu mai spune că se întoarce în Camera Deputaților, la mandatul de parlamentar.
În interiorul PSD s-a discutat despre atacarea la Curtea Constituțională a refuzului șefului statului de a o numi pe Vasilescu și se menționa intenția de a cere judecătorilor CCR să indice un termen limită până la care este acceptat sau nu un ministru. În PSD s-a vorbit chiar și de suspendarea lui Klaus Iohannis, în an electoral, pentru ca în intervalul în care președintele pleacă de la Cotroceni, interimarul să numească miniștrii propuși de coaliția guvernamentală.
Vasilescu va redeveni deputat de Gorj, ca la începutul carierei sale politice, în 2000, când a obținut primul mandat de deputat, la vremea aceea din partea Partidului România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor. Intrase în politică din timpul liceului și a fost membru fondator, la 16 ani, al PRM. Vasilescu a fost parlamentar PRM până la finalul anului 2007, când a trecut la PSD, un partid care i-a dat post de senator, a nominalizat-o candidat la primăria Craiovei și a pus-o ministru al muncii.
În perioada în care a fost membră PRM, s-a raliat discursului xenofob și anti-minorități al PRM, fiindu-i lui Vadim Tudor un apropiat colaborator. Ca deputat PRM, Olguța Vasilescu l-a omagiat în Parlament pe mareșalul Ion Antonescu, imediat după ce România a adoptat, în 2002, legislația care dezavuează antisemitismul și promotorii săi. În declarațiile sale politice, Vasilescu a cerut în mai multe rânduri ridicarea mandatului de parlamentar unora dintre aleșii UDMR, formațiune pe care a acuzat-o că, prin unii dintre reprezentanți ai săi, ar urmări federalizarea țării.
La PSD a venit la apelul lui Mircea Geoană, după ce căzuse în dizgrația lui Corneliu Vadim Tudor, fiind atacată în revistele pe care le coordona liderul PRM. Și sub conducerea lui Victor Ponta, în 2010, Vasilescu și-a continuat ascensiunea politică. A fost senator și a devenit primar al Craiovei la alegerile din 2012, în numele USL, formațiune care a câștigat detașat acel scrutin, ca și pe cel din toamnă, ajungând la un scor de 75% în Parlament.
La Craiova, mandatul său de primar este asociat cu refacerea clubului de fotbal care a cunoscut gloria în perioada comunistă, Universitatea Craiova. A fost reținută de DNA pentru corupție, dosarul însă a fost întors la procurori, prin decizie definitivă, pentru că a conținut probe considerate ilegale.
Revenită în politica mare din 2016, când a devenit din nou deputat, Olguța Vasilescu a devenit un fidel colaborator al lui Liviu Dragnea. Face parte din cercul de influență al actualului lider social-democrat, alături de viitorul ei soț, Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI. Ministru al muncii în toate guvernele de după 2016, Olguța Vasilescu a fost asociată cu creșterea salariilor unora dintre bugetari, medici și cei din administrația publică. Nu a reușit să lanseze, ca ministru al muncii, noua lege a salarizării, care promite eliminarea inechităților între diferitele categorii profesionale și nici creșterea punctului de pensie, care a fost amânată.
În tot acest răstimp, Vasilescu și-a jucat politic cartea prin susținerea lui Liviu Dragnea. La fiecare schimbare de premier, și în cazul Grindeanu, și în cazul Tudose, fostul ministru al muncii i-a stat alături liderului PSD. În timpul tensiunilor din partid de după înăbușirea protestelor din 10 august 2018 prin intervenția violentă a jandarmilor, Vasilescu a fost, din nou, de partea actualei conduceri a PSD. A dat, la vremea respectivă, și o declarație controversată la adresa apartenenței președintelui Iohannis la minoritatea etnică germană, pentru care a fost reclamată la Consiliul Național de Combatere a Discriminării.
Recent, viitorul ei soț, Claudiu Manda, a achiziționat o casă în centrul Craiovei, pe care a spus că a cumpărat-o cu bani împrumutați de la prieteni și prin descoperire de card, o locuință de lux, cu clanțe încrustate cu cristale swarowski.