Linkuri accesibilitate

Vela cere închiderea site-ului care a dat știrea falsă despre polidinul care „ucide” coronavirusul


Grupul de Comunicare Strategică a înaintat miercuri ministrului Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, propunerea de eliminare la sursă a conținutului unui articol apărut pe site-ul bpnews.ro (https://bpnews.ro/2020/02/24/coronavirusul-ucis-de-polidin/) .

Decizia a fost luată pentru că reprezentanții site-ului bnews.ro au fost contactați de Grupul de Comunicare Strategică și au refuzat să corecteze informațiile false.

De asemenea, GCS a solicitat ministrului Afacerilor Interne blocarea totală a accesului la conținutul site-ului breackingnews.xyz.

Solicitarea a fost întemeiată pe faptul că portalul web a publicat în mod constant informații false, cu scopul evident de a dezinforma și a induce panica.

Site-ul breackingnews.xyz a fost generat pe o platformă din afara României și nu are reprezentanți care să poată fi contactați, transmite GCS.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela a transmis decizia către ANCOM, instituție care a pus deja în aplicare măsurile necesare.

Cui aparține site-ul

Site-ul BPNews.ro este asociat cu Ninel Peia, fost deputat PSD exclus în 2016 din partid de Liviu Dragnea după ce susținuse că vaccinurile ar fi îmbolnăvit bebeluși din Argeș.

Potrivit registrului de domenii, RoTLD, domeniul bpnews.ro este cumpărat de o persoană fizică, iar numele acesteia nu e public, dar numele serverelor care găzduiesc site-ul sunt ns1.ninelpeia.ro și ns2.ninelpeia.ro, scrie G4Media.ro

PressOne a scris că Ninel Peia era cel care plătea pentru toate materialele sponsorizate de pagina de Facebook asociată site-ului BPNews.

Site-ul preia temele propagandei ruse anti-occidentale și conspiraționiste și publică din Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului.

Ninel Peia a candidat la prezidențiale anul trecut și s-a remarcat ca politician prin promovarea teoriilor conspiraţiei. El este autorul unui proiect de lege prin care a propus ca predarea educaţiei sexuale fără acordul scris al părinţilor să fie pedepsită cu închisoarea, identificând educația sexuală cu pornografia și prozelitismul LGBT despre care spune să sunt introduse „pe ascuns” în școli, potrivit B1.ro.

***

Nu este primul site închis de guvern. Pe 18 martie, ministrul de Interne Marcel Vela i-a cerut ANCOM să dezactiveze site-ul stiridemoment.ro pentru transmiterea de știri false, cum a fost și cea privind catastrofica închidere a supermarketurilor în urma decretării stării de urgență.

Propunerea ministrului Vela s-a bazat pe un articol din decretul prezidențial prin care se instituie starea de urgență.

Ca și în cazul articolului despre eficiența polidinului în lupta cu virusul COVID-19 și acest articol a fost intens distribuit pe rețelele sociale.

Odată cu declararea stării de urgență, au apărut reguli noi pentru presa scrisă, online și pentru posturile de televiziune.

Astfel, Grupul de Comunicare Strategică de la Guvern analizează știrile difuzate în online și poate propune suspendarea unui site în cazul în care acesta publică informații false. CNA a emis instrucțiuni pentru televiziuni, cerând ca informațiile emise oficial de autorități să aibă prioritate.

Grupul de Comunicare Strategică, despre știrile false

„Privitor la dispozițiile prevăzute în decretul Președintelui României referitoare la propagarea de informații false prin intermediul mass-media și în mediul online, facem următoarele precizări:

• Analiza referitoare la publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Menționăm faptul că această reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent.

Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize”

Instrucțiunile CNA

ART. 1 - Pe durata instituirii stării de urgență, furnizorii de
servicii media audiovizuale au obligația de a asigura:

a) difuzarea pe posturile de radio şi de televiziune a decretului de
instituire a stării de urgenţă, în cel mult două ore de la semnare
şi repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de
urgenţă;

b) difuzarea integrală şi cu prioritate a informaţiilor şi
comunicatelor oficiale ale Comitetului National pentru Situații
Speciale de Urgență și ale celorlalte autorităţilor publice
implicate în gestionarea stării de urgență;

c) aplicarea cu celeritate a măsurilor dispuse de Comitetul
Național pentru Situații Speciale de Urgență, de Consiliul Național
al Audiovizualului, precum și de alte autorităţi publice competente,
cu respectarea dispozițiilor art. 11 din Ordonanța de urgență nr. 1
din 21 ianuarie 1999 privind regimul stării de asediu și regimul
stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare,
potrivit căruia măsurile urgente de aplicare intră imediat în
vigoare.

ART. 2 - (1) Consiliul Național al Audiovizualului solicită
furnizorilor de servicii media audiovizuale să asigure măsurile
redacționale necesare, adaptate stării de urgență instituite, în
vederea respectării obligațiilor legale privind informarea corectă a
publicului, respectiv:

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor,
evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de
supraabundența de informații ce pot crea confuzie;

b) difuzarea de informații preluate din surse oficiale și surse de
încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile
media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării
publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare;
verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de
subiectul coronavirus;

c) respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții
speciale fiecărui mesaj diseminat, astfel încât să nu fie
stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul
cetățenilor.

ART. 3 - Prezenta instrucțiune intră în vigoare la data de 16.03.2020
și se aplică pe perioada instituirii stării de urgență.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG