Linkuri accesibilitate

Vela: Nimeni nu poate fi oprit să intre sau să iasă din țară dacă are un motiv serios


Marcel Vela, ministru de Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a subliniat, duminică seară, că restricții de circulație nu vor opri niciodată o persoană să intre sau să iasă din țară dacă are un motiv serios pentru a face acest lucru.

Nimeni nu poate fi oprit să vină sau să plece din țară, dacă este vorba despre domiciliul persoanei sau despre un contract de muncă. Sunt oameni care vin în țară cu afaceri, sau pentru că au aici domiciliul, la fel cum sunt persoane care au contracte de muncă în afara țării și e normal să meargă la muncă”, a declarat Marcel Vela în timpul unei vizite de lucru la vama Nădlac.

De asemenea, ordonanțele militare nu impun nicio restricție nici pentru agricultorii care trebuie să își lucreze terenurile.

Oamenii trebuie să își lucreze terenurile. În mod intenționat nu am inclus distanța la acest punct, tocmai pentru că sunt persoane care au terenuri la 5 km sau poate la 200 de km”, a arătat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a mai precizat că numărul românilor din străinătate care revin în țară este în scădere, semn că oamenii au înțeles mesajele transmite de autorități.

Lucru care mă bucură şi mă face să le mulţumesc acum celor din diaspora care au înţeles mesajul nostru şi nu vin atât de mulţi cât se preconiza în ţară pentru a sărbători Sfintele Paşti. Este o dovadă de înţelepciune, de maturitate, de respect şi de responsabilitate pentru cei dragi de acasă. Mă folosesc de acest prilej să le mulţumesc pentru înţelegere şi să-i asigur de toată susţinerea noastră şi de toată determinarea noastră în a rezolva această situaţie critică în care se află România, astfel încât, nu peste multă vreme, să reducem treptat restricţiile şi să revenim la viaţă normală pentru ca în perspectivă şi ei, şi noi să trăim normal, să sărbătorim sfintele Paşti în mod normal în anii viitori şi să avem cât mai puţine cazuri dramatice, cât mai puţine decese, să pierdem cât mai puţini din cei dragi”, a declarat Marcel Vela.

Ministru de Interne a anunțat că îi va cere ministrului de externe, Bogdan Aurescu, să aibă discuţii cu omologul din Austria, pentru a rezolva pe cale bilaterală problema românilor care nu sunt lăsați de autoritățile austriece să tranziteze teritoriul, deși ar avea justificare.

„Sunt români, compatrioţi de-ai noştri, care aşteaptă să tranziteze Austria şi nu pot, deşi au domiciliu, fie proprietăţi în Olanda, în alte state, sau contracte de muncă. Este o problemă care ţine de relaţiile externe bilaterale şi o să-l anunţ pe domnul ministru al afacerilor externe pentru a lua legătura cu omologul austriac sau cu reprezentanţa noastră diplomatică de la Viena, încât să se reglementeze acest aspect”, a promis Marcel Vela.

Ministrul a adăugat că a luat legătura cu oficialii vămii Nădlac I pentru a se clarifica şi problema celor care au venit din alte părţi „pe jos sau din graniţă în graniţă cu alte mijloace de transport” şi care sunt acum blocaţi. Pentru ei se va forma un transport spre zonele de destinaţie, unde vor intra în carantină.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG