Linkuri accesibilitate

Vela: Sunaţi la 112 dacă cineva nu are mască în metrou şi strănută


Marcel Vela
Marcel Vela

UPDATE: Marcel Vela a revenit cu o precizare după controversele create de afirmația sa inițială și a arătat că se referea strict la cazul în care o persoană infectată își dă jos masca și strănută, contribuind astfel la răspândirea bolilor.

Era discuția despre un infectat care intră în metrou și-și dă jos masca. Așadar, răspunsul meu este în această ipoteză și se tratează ca atare. Nu este un răspuns general pentru toți care nu au mască să aibă dosare penale, pentru că măsurile coercitive nu sunt direct penale, sunt contravenții. Dar penal este când cineva în mod intenționat, bolnav, intră în metrou, își pune masca la intrare și când ajunge în vagon, în metrou, își dă masca jos și strănută în mod intenționat, el fiind bolnav”, a arătat ministru, la Digi24.

***

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a îndemnat populația să raporteze direct forțelor de ordine cazurile în care anumite persoane folosesc mijloacele de transport în comun fără a respecta măsurile de prevenție recomande de autorități.

Astfel, întrebat cum ar trebui să reacționăm dacă „vedem pe cineva lângă noi în metrou fără mască şi strănutând", ministrul a recomand chiar ca autoritățile să fie avertizate prin numărul unic de urgențe 112.

În momentul acela sunați la 112. La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant. Respectivul, daca nu are mască şi strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi“, a afirmat ministrul de Interne într-un interviu online acordat jurnalistului George Buhnici.

Ministrul Afacerilor Interne a prezentat și mai multe neregulile care vor duce la amenzi după 15 mai.

Dacă nu aveţi mască, dacă o societate nu îşi decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, dacă se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasa. Vor fi amenzi şi pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat", a arătat Marcel Vela.

În ceea ce priveşte călătoria în mijloacele de transport în comun, Marcel Vela a declarat că cel puţin la metrou vor fi poliţişti care vor veghea ca oamenii să aibă mască.

Deocamdată, discuţia a fost doar de metrou, nu am avut o discuţie şi cu transportul public în comun. Ţine de autoritaţile locale. Probabil vom găsi soluţii. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată ţara pe ideea că oamenii sunt de rea credinţă. Cred ca se vor linişti când vor vedea că până săptămâna viitoare vom avea şi măsuri coercitive foarte transparente", a mai spus Vela.

Prin prevederile stabilite de guvern în proiectul de lege privind stare de alertă, trimis în Parlament pentru dezbatere și aprobare, se instituie obligativitatea purtării măștii în spații comerciale, locul de muncă, spații publice închise și mijloacele de transport în comun.

Citește și:

XS
SM
MD
LG