Măsurile au fost anunțate încă de la finalul anului trecut dar au intrat în vigoare în această lună, după ce din 24 aprilie aplică o taxă de vizitare de 5 euro / zi celor care vizitează orașul.
Limitarea grupurilor de turiști la maxim 25 de persoane și interzicerea megafoanelor și a difuzoarelor vin din dorința de a limita impactul turismului în exces, spun oficialii venețieni, potrivit BBC.
Canalele din zona istorică a Veneției îl fac unul din cele mai atractive orașe din Europa, însă spre deosebire de marile metropolele europene, numărul turiștilor e mult mai ridicat proporțional la populație.
Încă din 2021 Veneția a interzis acostarea vaselor de croazieră, după care a introdus în aprilie 2024 taxa de vizitare.
Introducerea taxei a stârnit proteste, dar este în continuare în vigoare.
Turismul excesiv este privit ca una din cele mai stringente probleme al Veneției, cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori și peste 13 milioane de vizitatori în 2019, înainte de pandemie.
Numărul turiștilor a scăzut treptat, dar s-ar putea apropia din nou de cifrele pre-pandemice în viitor, subliniază sursa citată.
Pe acest fond, o parte din rezidenți s-ar fi relocat în altă parte, sub „asaltul” aproape continuu al turiștilor.
În zona istorică a orașului ar fi disponibile aproximativ 49.000 de patrui de închiriat, mai multe decât cele disponibile pentru rezidenți, potrivit asociației Osocio, care monitorizează turismul venețian, scrie BBBC.
Conform jurnaliștilor britanici, Comitetul mondial pentru patrimoniul universal UNESCO a avertizat că Veneția ar putea fi inclusă pe lista siturilor în pericol, ca urmare a impactului ireversibil pe care l-ar putea suferi de pe urma încălzirii globale dar și a turismului excesiv.
Orașul nu a fost inclus în cele din urmă pe lista siturilor amenințate, în condițiile în care au existat măsuri ale autorităților de prevenire a inundării insulei, respectiv de limitare a impactului turismului de masă.