Linkuri accesibilitate

Venezuela în "faza finală" de înlăturare a lui Maduro?


Un opozant al actualului președinte Maduro, pe o stradă din Caracas, 30 aprilie 2019

Preşedintele autoproclamat al Venezuelei, opozantul Juan Guaido, le-a cerut compatrioţilor săi să se pregătească miercuri pentru ''faza finală'' a planului de înlăturare a lui Nicolas Maduro, în contextul în care liderul venezuelean aflat în dificultate a susţinut că ''tentativa de lovitură de stat'' a fost respinsă, transmite dpa, citată de Agerpres.

Guaido a precizat că în cursul zilei de astăzi va continua Operaţiunea Libertatea: "începem faza finală şi vom avea o prezenţă puternică pe străzi până ce uzurparea va lua sfârşit", a scris Guaido pe Twitter marţi noapte, după ce în cursul zilei zeci de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor violente dintre susţinătorii opoziţiei şi forţele de securitate.

Maduro a numit protestele "o tentativă de lovitură de stat", susţinând că opoziţia încearcă să provoace o confruntare armată între venezueleni pentru a justifica o intervenţie străină. Maduro a adăugat că se bucură de "loialitatea totală" a armatei, în condiţiile în care Guaido a susţinut, la rândul său, că armata nu-l mai sprijină pe "dictatorul Maduro".

Consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, John Bonton, şi trimisul lui Guaido în SUA, Carlos Vecchio, au dezminţit faptul că opoziţia ar fi pus la cale o lovitură de stat. "Vreau să fiu foarte limpede în faţa comunităţii internaţionale. Aceasta nu este o lovitură de stat militară. Acesta este un proces constituţional realizat de poporul venezuelean sub conducerea civilă a preşedintelui interimar al Venezuelei, Juan Guaido", le-a declarat reporterilor Vecchio.

Potrivit Reuters, şi Maduro, un socialist care îl numeşte pe Guaido marioneta americanilor, şi-a chemat susţinătorii să mărşăluiască miercuri. "Mâine (miercuri - n.r.), de 1 mai, vom avea un marş uriaş al clasei muncitoare, de un milion de oameni. Ne-am confruntat cu diferite tipuri de agresiune şi cu tentative de lovituri de stat aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria ţării noastre", a declarat Maduro, care a apărut marţi noapte la postul naţional de televiziune.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a declarat că președintele venezuelean Nicolas Maduro era gata să plece ieri din țara sa cuprinsă de criză, miercuri, dar s-a lăsat convins de Rusia să rămână. Într-o apariție la televiziunea CNN, Pompeo a spus că pe Maduro îl aștepta la aeroport avionul, dar s-a răzgândit în ultimul moment, la indicația Moscovei. Tensiunile rămân ridicate în capitala venezueleană Caracas, unde Juan Guido, liderul opoziției, susținut de Statele Unite, a chemat populația să demonstreze în număr mare astăzi, de 1 Mai, împotriva lui Maduro, cerând sprijinul armatei pentru răsturnarea lui de la putere.

De partea cealaltă, Rusia a dezmințit declarația șefului diplomației americane Mike Pompeo că Moscova l-ar fi convins marți pe președintele venezuelean Nicolas Maduro să nu fugă din țară. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe al Rusiei, Maria Zaharova, a calificat miercuri declarația lui Pompeo ca parte din „războiul informațional” dus de Washington, spunând că el a încercat astfel să demoralizeze armata din Venezuela. Liderii armatei venezuelene s-au declarat marți alături de Maduro, după ce liderul opoziției, Juan Guaido, chemase armata să-l ajute să-l înlăture de la putere pe președinte.

XS
SM
MD
LG