Linkuri accesibilitate

Venezuela se află în pragul unei confruntări armate


Member ai Gărzii Naționale Bolivare din Venezuela s-au raliat liderului opoziției, Juan Guaido auto-proclamat președinte

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, insistă că nu va da înapoi în tentativa de a-l înlătura de la putere pe președintele țării, Nicolas Maduro, în vreme ce guvernul de la Caracas spune că va înăbuși ceea ce numește „tentativa minoră de puci” a unor elemente „trădătoare” din armată.

Vorbind de dimineață lângă o bază aeriană de lângă Caracas, în compania unor soldați, Guaido a spus că „a venit momentul ca Maduro să se dea la o parte”. Între timp, Statele Unite și Brazilia și-au exprimat sprijinul pentru încercarea opoziției de a-l debarca pe Maduro, în vreme ce Rusia a spus că „nu va sprijini vreun puci” la Caracas, iar alte țări, ca Spania sau Mexicul, au făcut apel la calm.

Juan Guaido, se află în stradă împreună cu activistul deținut Leopoldo Lopez și un mic contingent de militari, în fruntea unei revolte militare. „Acesta este momentul, pentru toți venezuelenii, indiferent dacă sunt în uniformă sau nu”, a spus Lopez la prima sa apariție publică după ce a fost arestat în 2014 pentru organizarea de proteste antiguvernamentale. Lopez spune că a fost eliberat de militari. Înaintea acestei declarații, Guaido a fost văzut într-un video lângă o bază aeriană de la Caracas, în compania unor soldați înarmați, însoțiși de câteva vehicule blindate. Guaido a spus că soldații apără constituția venezueleană și a cerut populației să iasă în stradă ca să demonstreze pașnic. Între timp, guvernul de la Caracas a spus că se confruntă cu „o mică tentativă de puci” condusă de militari „trădători”. Un lider socialist a cerut suporterilor guvernului să vină la palatul prezidențial ca să-l apere pe președintele Nicolas Maduro.

Trupe care-l sprijină pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi altele care ar fi trecut de partea opozantului Juan Guaido sunt aproape de o confruntare în capitala Caracas, unde situaţia este confuză, potrivit AFP.

Guvernul a denunţat o ''tentativă de lovitură de stat'' după ce preşedintele Adunării Naţionale autoproclamat preşedinte interimar, Juan Guaido, a anunţat din interiorul unei baze militare, prin intermediul reţelelor de socializare, că a primit sprijin din partea unui grup de ''soldaţi curajoşi''.

Acest grup de soldaţi l-au eliberat din arest domiciliar pe opozantul Leopoldo Lopez. De asemenea, susţinători ai lui Guaido au ieşit pe străzi şi au început să se adune în Piaţa Altamira, epicentrul protestelor împotriva lui Maduro.

Un fidel al acestuia din urmă, Diosdado Cabello, le-a cerut de asemenea susţinătorilor lui Maduro să se adune la Palatul Miraflores, sediul preşedinţiei.

În acest timp, guvernul preşedintelui Maduro susţine că este în curs o acţiune de ''neutralizare a unui grup restrâns de trădători din efectivele armatei, care s-au poziţionat la intersecţia Altamira pentru a porni o lovitură de stat''

XS
SM
MD
LG