Linkuri accesibilitate

Ancheta DNA | Lista celor mai „norocoase” firme afectate de pandemie


Unele aplicații la programul de granturi au nimeri la virgulă ce procent trebuie completat, iar datele au fost trimise în ultima zi de înscrieri
Unele aplicații la programul de granturi au nimeri la virgulă ce procent trebuie completat, iar datele au fost trimise în ultima zi de înscrieri

Cererile pentru granturi în Programul Măsura 3, de sprijinire a firmelor afectate de pandemie, din Regiunea Nord-Vest au atras cele mai mari suspiciuni de corupție, așa cum reiese din datele care au ajuns la procurori în urma plângerii penale făcute de Ministerul Economiei.

Din documentele obținute de Europa Liberă reiese că din această regiune sunt firme care au depus proiecte de finanțare ce au nimerit „la virgulă" procentele de cofinanțare necesare pentru a obține între 50.000 și 200.000 de euro. Mai mult, aceste cereri norocoase au fost depuse în ultima zi.

Dacă reprezentanții ministerului și ministrul Claudiu Năsui au bănuieli de fraudă, administratorii și acționarii firmelor spun că au lucrat cu firme de consultanță care au conceput proiectele.

Ancheta procurorilor va fi una dificilă pentru că în sesizare nu sunt indicate probe sau indicii de probe, ci doar multe coincidențe care nu pot fi explicate logic.

Din sesizarea primită de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) reiese că Ministerul Economiei are cele mai multe bănuieli că programul de granturi nerambursabile denumit „Măsura 3 pentru IMM-uri” a fost fraudat în perioada 28-29 ianuarie în special în Regiunea Nord-Vest. O parte din aceste date au fost obținute și de Europa Liberă. Însă, administratorii și acționarii firmelor cu aplicații depuse în ultima clipă și cu procente de confinanțare puse la mustață pentru a lua bani, spun că au lucrat cu societăți de consultanță care le-au făcut proiectele.

Suspiciunile

Conform datelor înregistrate de procurori, reiese că din regiunea unde centrul de coordonare a fost la Cluj-Napoca sunt șansele cele mai mari ca „sistemul să înregistrare a proiectelor să fi fost spart sau accesat ilegal, iar datele să fi fost oferite apoi unor persoane care să le fi folosit pentru a întocmi proiecte de finanțare câștigătoare, a explicat pentru Europa Liberă o sursă implicată în această cauză. Din regiunea Nord-Vest fac parte județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.

Europa Liberă a dezvăluit săptămâna trecută că aproape 1.100 de firme care au depus proiecte pentru a primi finanțări nerambursabile de la Ministerul Economiei sunt printre posibilii beneficiari ai unor informații scoase din sistemul de înregistrare al proiectelor.

Din plângerea penală reiese că foarte multe societăți comerciale au aplicat în program și au aplicat cu succes în ultimele două zile de înscrieri. Aceste firme, să le spunem norocoase, au știut ce procente, ce cifre să treacă în aplicație ca să intre la limită înaintea altora. Au știu să obțină granturi bune, unde finanțarea proprie să fie cât mai mică”, a explicat săptămâna trecută pentru Europa Liberă o sursă din partea instituțiilor implicate în această nouă anchetă a DNA.

Programul Măsura 3, pe scurt

Măsura 3 este un proiect lansat de guvernul Orban în urma aprobării schemei de ajutor de stat instituită prin OUG 130 din iulie 2020. Granturile pentru companii vin din fondurile europene, mai precis din Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. Deci banii provin din finanțări europene.

Statul român a acordat finanțări de până la 200.000 de euro din proiectele firmelor care s-au înscris în Programul Măsura 3. Societățile erau obligate să asigure din surse proprii o parte din proiectul propus pentru granturile publice. Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunțat săptămâna trecută că Ministerul Economiei a depus plângerea penală.

În perioada de înscriere, dintre 3 decembrie și 29 ianuarie, au aplicat 27.736 de firme. Finanțările publice cerute de societăți puteau varia între 50.000 și 200.000 de euro. Dintre cele 27.736 de aplicații depuse, doar 3.578 au obținut finanțări.

60% dintre finanțări au fost în urma unor aplicații depuse în ultimele 48 de ore, iar 1.100 dintre acestea au avut date care au fost la mai puțin de 3% de ultimul procent de confinanțare pentru care s-au acordat granturi.

Criteriul esențial pentru ca un proiect să primească un grant era să nimerească un procent de confinanțare pe care îl asigurau peste limita primelor 3.500 din cele peste 27.000 de proiecte.

Regiunea Nord-Vest

Cele mai multe suspiciuni, conform reprezentanților Ministerului Economiei au venit de la aplicațiile de puse în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj. Altfel spus, de județele din Regiunea Nord-Vest.

  • 243 de firme suspecte din această regiune din 5.196 de societăți care s-au înscris
  • 436 de firme câștigătoare de finanțări de la stat
  • bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Vest a fost în valoare totală de 281.916.856 lei.
  • ultimul procent de finanțare al firmei care aplica pentru un grant public a fost de 61%
Premierul Florin Cîțu a cerut Corpului de Control al Guvernului să verifice programul de granturi
Premierul Florin Cîțu a cerut Corpului de Control al Guvernului să verifice programul de granturi

Norocoșii

Din datele legate de cele 1.100 de aplicații suspecte în legătură cu ora depunerii proiectului și a procentul de cofinanțare ales, care au ajuns în posesia procurorilor, Europa Liberă a selectat firmele care au completat cu 24 de ore înainte de închiderea programului datele cele mai avantajoase.

Astfel spus, au trecut, pe ultima sută de metri, în aplicații procentul cel mai mic buget de cofinanțare pe care trebuie să-l asigure din buzunarul propriu pentru a primi sprijinul de stat. Din răspunsurile pe care le-am obținut de la reprezentanții acestor firme, reiese că majoritatea aplicațiilor au fost realizate de firme de consultanță. Datele referitoare de acționariat au fost obținute cu ajutorul platformei termene.ro.

Topul norocoșilor în legătură cu procentul de cofinanțare

Pe această listă se află aplicațiile firmelor care au depus în ultimele 24 de ore, pe 29 ianuarie, aplicații care au nimerit uneori cu precizie maximă procentul cel mai avantajos:

  • Wonderland SRL din Cluj

- 15:44:19 (ora când a depus aplicația); - 0,00 % (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care în regiune s-au dat granturi)

Nu am identificat nicio firmă cu acest nume în regiunea Nord Vest. O societate cu acest nume se găsește în Covasna. Am încercat să-i contactăm pentru a afla dacă aplicația câștigătoare le aparține, dar nu am primit niciun răspuns la mesaje, iar numerele de telefon nu ne-a răspuns cineva.

  • LSTK Transport SRL din Cluj

- 17:55:06 (ora când a depus aplicația); - 0,00 % (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune)

Acționarul unic al societății specializate în transporturi rutiere de mărfuri este Laura Camelia Lupul. La numărul de contact al firmei ne-a răspuns o doamnă care ne-a închis imediat telefonul după ce am pornit conversația legată de firma respectivă.

  • Alyden Expedition SRL din Sălaj

- 10:51:26 (ora când a depus aplicația); - 0,00% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune)

Acționarul unic al societății specializate în transportul rutier de mărfuri este Francisc Gecse. Acesta este un apropiat al lui Arpad Pazkany. El a fost chiar partener Arpad Pazkany în societatea care a deținut în urmă cu câțiva ani firma NCN Studio, cea care avea licența posturilor Look TV. Asociații firmei erau următorii în 2014: Francisc Gecse (94,4051%), Arpad Zoltan Paszkany (5%), Mariana Mureşan (0,5949%). Vasile Dâncu a fost și el partener în această societate, dar până în 2014.

Nu am reușit să intrăm în contact cu Francis Gecse pentru că numerele de telefonice ale firmei nu mai există.

  • Coinject SRL din Cluj

- 17:15:46 (ora când a depus aplicația); - 0,00% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarii societății specializate în operațiuni de mecanica generală sunt: Cornel Adi - 80 %, Cristian Hozan - 10% și Alexandru Ioan Zanc - 10 %. Reprezentanții companiei ne-au transmis că proiectul a fost întocmit de o firmă de consultanță din Cluj. „Nu am făcut noi proiectul, nu avem timp de așa ceva. Acum, nici nu știu dacă mai vrem banii, după ce s-a întâmplat. O să așteptăm să se rezolve ancheta”, ne-a transmis unul dintre acționarii societății.

  • Xtru Systems SRL din Cluj

- 18:37:17 (ora când a depus aplicația); - 0,00% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarii societății specializate în fabricarea articolelor din material plastic pentru construcție sunt: Cristian Vasile Tămășan, cu 50% și Constantin Hîncota, tot cu 50%. Ultimul este cetățean moldovean.

Nu am găsit date de contact ale acestui SRL pentru a putea lua legătura cu acționarii societății.

  • Medisprof SRL din Cluj

- 16:55:51 (ora când a depus aplicația); - 0,00% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarii societății specializate în activități de asistență medicală generală sunt: Carolina Ileana Udrea - 96.77 %, Iulia Udrea - 1.615 % și Șerban Udrea - 1.615 %. Reprezentanții firmei nu ne-au răspuns la apeluri sau la mesajele pe care le-am trimis.

  • Whiteline Aesthetic SRL din Cluj

- 12:54:29 (ora când a depus aplicația); - 0,01% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarii societății specializate în producția de dispozitive, aparate și instrumente medicale și de laborator sunt: Alexandru Florin Iuga - 50% și - Eugen Daniel Haiduc, cu 50%. Reprezentanții companiei ne-au transmis că proiectul a fost realizat de o firmă de consultanță, dar că nu ne poate preciza numele acestei societăți de consultanță.

  • Madisonbagel SRL din Cluj

- 02:34:21 (ora când a depus aplicația) - 0,01% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic al societății specializate în comerțul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie si produselor zaharoase în magazine specializate este Alina Kelemen. Aceasta ne-a transmis la rândul său că proiectul a fost realizat de o firmă de consultanță. „​Nu pot să vă spun numele firmei de consultanță care a făcut proiectul. Îmi pare rău”, ne-a transmis aceasta.

  • RGZ Deliver Station SRL din Sălaj

- 01:52:30 (ora când a depus aplicația) - 0,01% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic al societății specializate în activități de restaurante este Ovidiu Adrian Rogoz. Acesta ne-a transmis că a lucrat cu o firmă de consultanță din Cluj-Napoca pentru depunerea proiectului.

  • Home Food Catering SRL-D din Cluj

- 10:55:52 (ora când a depus aplicația) - 0,01% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic al societății specializate în activități de restaurante este Maria Lazăr.

  • 2 Invest SRL din Cluj

- 12:48:14 (ora când a depus aplicația) - 0,01 % (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic al societății specializate în lucrări de construcții a căilor ferate de suprafață este Vasile Ioan Grigore Bercan.

Acesta este un fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor. El a fost implicat în mai multe situații delicate. A fost arestat și eliberat într-un dosar de corupție la Craiova și trimis în judecată într-un alt dosar făcut de procurorii clujeni. 2 Invest, firma lui Vasile Bercan, a primit mai multe contracte pe bani publici, dosarele penale fiind deschise pentru o serie de ilegalități comise prin intermediul societății, conform Gazetei de Cluj.

Am contact reprezentanții firmei, inclusiv prin mesaje email, dar până la acest moment nu ne-au răspuns.

  • Out Wear SRL din Cluj

- 14:39:33 (ora când a depus aplicația) - 0,01% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarii societății specializate în comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei sunt Aurel Florin Crișan - 80% și Ioana Liana Crișan - 20%.

  • Docom Eelectronic SRL din Maramureș

- 17:56:32 (ora când a depus aplicația) - 0,01% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic al societății specializate în comerțul cu amănuntul al echipamentului audio este Ioan Dologa.

  • Simer Impex SRL din Cluj

- 01:06:30 (ora când a depus aplicația) - 0,01% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic al societății specializate în transporturi rutiere de mărfuri este Cosmin Dorin Florian.

  • Magic Silver Distribution SRL din Cluj

- 16:22:42 (ora când a depus aplicația) - 0,01% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarii societății specializate în producția metalelor prețioase sunt Gabriel Florin Pop - 33.34%, Sorin Cristian Călărașu - 33.33% și Noemi Julianna Ferency - 33.33%.

  • Plastestet SRL din Cluj

- 17:05:30 (ora când a depus aplicația) - 0,02% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic al societății specializate în activități de asistență medicală este Diana Lucia Gavril. SRL-ul nu avea date de contact pentru a putea intra în contact cu reprezentanții firmei.

  • Andremir SRL din Cluj

- 12:17:41 (ora când a depus aplicația) - 0,02% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic societății specializate în comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei este Mircea Aronel Braica.

  • Coco Estet SRL din Cluj

- 17:18:36 (ora când a depus aplicația) - 0,05% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarii societății specializate în activități referitoare la sănătatea umană este Coca Gavril, iar administrator este Diana Lucia Gavril. SRL-ul nu avea date de contact pentru a putea intra în contact cu reprezentanții firmei.

  • Pitas Investment SRL din Cluj

- 10:11:01 (ora când a depus aplicația) - 0,05% (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarul unic al societății specializate în dezvoltare și promovare imobiliara este Anamaria Dragoș. administratorul restaurantului Da Pino din Cluj.

  • Novo Class Invest SRL din Cluj

- 10:05:35 (ora când a depus aplicația) - 0,06 % (diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune).

Acționarii societății specializate în activități generale nespecializate de curățenie interioară a clădirilor sunt: Cătălin Pintea - 50% și Denis Răzvan Berindean - 50%.

Topul norocoșilor, după criteriul timpului

Am luat în considerare aplicațiile care au câștigat finanțări cu proiecte înregistrate în ultimele trei ore ale sesiunii de depunere a aplicațiilor. Mai mult, este vorba de firma care au depus proiecte câștigătoare cu un procent mai mic decât marja de 3% față de ultima aplicație câștigătoare la momentul în care s-a depus aplicația.

Termenul limită până la care se putea depune aplicații a fost ora 20.00 în seara zilei de 29 ianuarie.

  • 17:05:30 - ora când a depus aplicația

Plastestet SRL - 0,02% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune

  • 17:15:46 - ora când a depus aplicația

Coinject SRL din Cluj - 0,00% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune

  • 17:18:36 - ora când a depus aplicația

Coco Estet SRL din Cluj - 0,05% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune

  • 17:20:00 - ora când a depus aplicația

Profresh Partners SRL din Cluj - 0,99% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune

Acționarul societății specializate în fabricarea sucurilor este Fală Marian Bejan. Acesta ne-a transmis că a depus proiectul pe cont propriu. „​Era sa nu mai depun proiectul, am ajuns mai târziu în țară. Așa a fost să fie. Nu am lucrat cu firme de consultanță”, ne-a transmis acesta.

  • 17:20:44 - ora când a depus aplicația

Timber Specialist SRL din Sălaj - 0,06% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarul unic societății specializate în tăierea lemnului este Alexandru-Andrei Todoruț. Nu am reușit să intrăm în contact cu reprezentanții acestei firme.

  • 17:37:52 - ora când a depus aplicația

Mirus ABC SRL din Bihor - 0,55% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care în regiune s-au dat granturi. Acționarii societății specializate în comerțul cu amănuntul sunt: Cornel Rus - 50% și Rodica Rus - 50%. „Am lucrat cu o firmă de consultanță, dar sincer noi suntem vinovați că s-a depus proiectul în ultima zi. Am venit cu actele mai târziu. Noi am ales procentul de cofinanțare, că așa ne-a ieșit proiectul. Vrem să facem o platformă online să vindem produse pentru că ne-a afectat criza. Vin companiile mari de afară și ne sufocă. Noi așa am mers de la început pe proiect, cu acest procent, faptul că l-am depus în ultima zi a fost că am întârziat cu actele”, ne-a explicat Rodica Rus.

  • 17:55:06 - ora când a depus aplicația

LSTK Transport SRL - 0,00% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

  • 17:56:32 - ora când a depus aplicația

Docom Electronic SRL - 0,01% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

  • 18:05:25 - ora când a depus aplicația

Rusticmob Expres SRL din Maramureș - 0,99% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarul societății specializate în fabricarea de mobilă este Alexandra Casoni. Nu am reușit să intrăm în contact cu reprezentanții acestei firme.

  • 18:10:26 - ora când a depus aplicația

Formatektura SRL din Sălaj - 0,38% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarul societății specializate în activități de arhitectură este Sergiu-Marian Tîrziu.

  • 18:11:40 - ora când a depus aplicația

Gispro SRL din Bihor - 0,20% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarii societății specializate în activități de arhitectură sunt: Diana Sime - 80% și Dan-Octavian Stroia - 20%.

  • 18:37:17 - ora când a depus aplicația

XTRU Systems SRL - 0,00% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

  • 19:03:31 - ora când a depus aplicația

Batimart Interiors SRL din Cluj - 0,98% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarii societății specializate în activități de design sunt: Adrian Pop Someșan - 90% și Aurel Pop Someșan - 10%. Nu am reușit să intrăm în contact cu reprezentanții acestei firme.

  • 19:12:06 - ora când a depus aplicația

Joya Travel Agency SRL din Bihor - 0,55% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarii societății specializate în activități hoteliere și alte facilități de cazare sunt: Bogdan Chirodea - 50% și Răzvan Chirodea - 50%. Administrator este Petru Chirodea, investitor implicat în afaceri cu produse duty-free.

  • 19:12:45 - ora când a depus aplicația

Lactate Someșen SRL din Cluj - 0,53% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarul societății specializate în fabricarea produselor lactate este Ambrozie Zanc.

  • 19:46:48 - ora când a depus aplicația

Aron Tek SRL din Bihor - 0,41% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarul societății specializate în producția de profile este Lucian Ionel Toma.

  • 19:54:59 - ora când a depus aplicația

Viptur Practic Construct SRL din Alba - 0,21% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarul unic al societății specializate în fabricarea produselor din beton pentru construcții este Nicolae Gal. Nu am reușit să intrăm în contact cu acesta.

  • 19:55:00 - ora când a depus aplicația

Arcdom SRL din Cluj - 0,16% diferența față de ultimul procent de cofinanțare pentru care s-au dat granturi în regiune.

Acționarii societății specializate în activități imobiliare sunt: Cristian Ilie Pop - 67% și Zirbo Sorina Claudia - 33%. Am încercat să luăm legătura cu administratorul societății, Cristian Ilie Pop, dar acesta nu ne-a răspuns la apeluri sau la mesaje.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG