Linkuri accesibilitate

Vicepreședintele Mike Pence va participa la inaugurarea noului președinte Joe Biden


Vicepreședintele american Mike Pence va participa la inaugurarea noului președinte Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris la 20 ianuarie, a relatat presa americană.

În schimb, președintele în funcție Donald Trump spusese anterior că nu va merge la eveniment.

Relațiile dintre Pence și Trump s-au răcit considerabil după atacarea Congresului de către suporterii lui Trump, la 6 ianuarie, în timpul unei ședințe prezidate de Pence.

Săptămâna aceasta, președintele ales Biden spunea că Pence va fi binevenit la inaugurare, care se va ține într-un format restrâns din cauza pandemiei de coronavirus.

În mod tradițional, președintele care iese din mandat îl salută pe cel care vine la Casa Albă dimineața înainte de a merge împreună în același vehicul la clădirea Capitolului pentru depunerea jurământului, așa cum și el a fost însoțit de președintele Barack Obama la propria sa preluare de mandat.

„Pentru toți cei care au întrebat, nu voi merge la inaugurarea din 20 ianuarie”, a scris pe Twitter Trump, făcând ceea ce mulți au anticipat de mult că va face: că va evita pasul formal al transferului propriu-zis de putere.

Un aliat fidel timp de patru ani, vicepreședintele Pence a ignorat presiunile puse de Trump și a condus ședința Congresului în care Joe Biden a fost validat președinte.

Mai mult, el a fost una din primele voci care a denunțat violențele comise de suporterii lui Donald Trump la Capitoliu și a ordonat intervenția Gărzii Naționale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG