Linkuri accesibilitate

Victor Ponta primește înapoi titlul de doctor prin decizia Curții Supreme. Cristi Danileț: Anularea titlului, posibilă tot în justiție


Fostul premier Victor Ponta a obținut anularea ordinului prin care Ministerul Educației i-a retras, în 2016, titlul de doctor.

Decizia este definitivă și a fost pronunțată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în baza unei decizii a Curții Constituționale din 2022.

„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016. Schimbă decizia civilă nr. 3466 din 13 iulie 2020, în sensul că: Admite recursul declarat de recurentul reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 7 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII- a Contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată, şi rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016”, se arată în decizia ÎCCJ.

Fostul judecător Cristi Danileț susține că o nouă anulare a titlului de doctor poate fi posibilă printr-un nou demers în instanță.

El explică într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook că „Ponta a primit înapoi titlul de doctor nu pentru că nu ar fi plagiat (lucru constatat definitiv de CNATDTCU), ci pentru că titlul i-a fost retras de ministrul educației în loc să fie anulat de instanță (asa cum spune CCR)”, adică din motive procedurale.

„Prin urmare, plagiatorul Ponta va pierde - definitiv, de data asta - titlul de doctor dacă Ministerul Educației sau un procuror isteț va cere în instanță anularea ordinului ministerial prin care omulețul a primit titlul pe baza unei opere furată de la alții”, conchide fostul judecător Cristi Danileț.

Fostul premier Victor Ponta s-a folosit, în februarie 2023, de o decizie a Curții Constituționale pentru a-și recupera titlul de doctor.

Victor Ponta a dat din nou în judecată Ministerul Educației, împotriva căruia pierduse definitiv procesul pentru teza de doctorat plagiată, și a invocat de astă dată decizia pronunțată în 2022 de Curtea Constituțională conform căreia titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și doar de o instanță judecătorească.

În iulie 2020, Victor Ponta a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației. El contestase atunci ordinul emis de ministrul Mircea Dumitru prin care acesta îi retrăgea, în 2016, titlul de doctor.

Victor Ponta avea deja două procese pierdute în instanţă în care ceruse suspendarea, respectiv anularea ordinului prin care i-a fost retras titlul de doctor.

De astă dată, profitând de o decizie a Curții Constituționale, fostul premier a formulat o cerere de revizuire a deciziei ICCJ din iulie 2020.

Curtea Constituțională a stabilit în 2022 că ministrul Educației nu mai putea retrage titlurile de doctor obținute prin plagiat, ci trebuie să meargă în instanță pentru a dovedi frauda.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG