Linkuri accesibilitate

Victor Ponta: Anticipatele se fac dacă vrea PSD


Victor Ponta spune că PSD controlează birourile permanente reunite ale celor două camere și că declanșarea anticipatelor este exclusiv supusă voinței social-democraților
Victor Ponta spune că PSD controlează birourile permanente reunite ale celor două camere și că declanșarea anticipatelor este exclusiv supusă voinței social-democraților

Victor Ponta, președintele Pro România, spune că partidul său nu va vota un nou guvern Orban dacă liderul PNL va fi desemnat de președintele Klaus Iohannis la conducerea unui nou cabinet, după demiterea sa de miercuri, prin moțiune de cenzură.

El spune că, oricum, PSD controlează birourile permanente reunite ale celor două camere și că declanșarea anticipatelor este exclusiv supusă voinței PSD.

  • „În acest moment, PSD, fără noi, fără Pro România, fără alte partide deţine majoritatea în birourile permanente reunite. Birourile permanente reunite sunt cele care stabilesc calendarul.
    Calendarul depinde în totalitate de decizii ale reprezentanţilor PSD fără să putem noi sau PNL sau altcineva să îl influenţeze. Mai pe româneşte, dacă vrea PSD se fac anticipate, dacă nu, nu se fac pentru că au pârghiile regulamentare să amâne şi atunci cred că trebuie să avem un guvern, cât mai repede”, a spus Victor Ponta după consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară că va convoca partidele la consultări începând de joi, de la ora 12.00, și că, cel mai probabil, joi seară va anunța și cine va fi noul premier desemnat.

Președintele Iohannis a spus că rămâne, în continuare, adept al anticipatelor dar că, dacă va constata că partidele parlamentare nu vor dori acest lucru, va insista ca, în continuare, „să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul Partidului Național Liberal.”

Guvernul Orban a fost demis miercuri, de parlament, la trei luni de la învestirea sa. Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată cu 261 de voturi, cu 28 peste numărul necesar pentru demiterea guvernului.

Din totalul de 465 de parlamentari, 423 au fost prezenți, dintre care s-au exprimat 400: 261 pentru și 139 împotrivă.

Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR, după ce guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

XS
SM
MD
LG