Linkuri accesibilitate

Un video deepfake cu Putin a fost difuzat în Rusia, anunțând că trupele ucrainene au invadat Rusia


Acest atac de dezinformare coincide cu startul contraofensivei ucrainene. Putin participa, pe 5 iunie, la o întâlnire cu liderii din transporturi.
Acest atac de dezinformare coincide cu startul contraofensivei ucrainene. Putin participa, pe 5 iunie, la o întâlnire cu liderii din transporturi.

Posturile TV și radio din Rusia au fost victima hackerilor care au difuzat un video deepfake cu președintele Putin. Avatarul fals al lui Putin anunța legea marțială și mobilizarea totală.

„Trupele ucrainene, înarmate până la dinți de NATO, cu consimțământul Washingtonului, au invadat regiunile Kursk, Belgorod și Bryansk”, este mesajul falsului Putin.

Atacul de dezinformare de luni decurge în același timp cu primele atacuri ale contraofensivei ucrainene.

„De asemenea, astăzi voi semna un decret pentru mobilizarea la scară largă pentru că trebuie să unim toate forțele Federației Rusiei dacă vrem să înfrângem inamicul cel periculos și subtil.”

Undele TV și radio au fost compromise timp de 40 de minute. În Crimeea, duminică, au fost difuzate mesaje pro-Ucraina.

Guvernul ucrainean a negat implicarea în aceste atacuri de dezinformare. În schimb, și-au declarat responsabilitatea două grupări de cetățeni ruși: Corpul de Voluntari Ruși și Legiunea Rusia Liberă.

„A fost, într-adevăr, un hack. Controlul a fost restabilit”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitry Peskov.

Oficialii din Belgorod au declarat că scopul anunțului fals ar fi fost menit să înspăimânte populația.

XS
SM
MD
LG