Linkuri accesibilitate

VIDEO Desființarea SIIJ | Scandal la dezbateri: șefii CSM și ÎCCJ au părăsit sala


Desființarea SIIJ | Scandal la dezbateri: șefii CSM și ÎCCJ au părăsit sala
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:11 0:00

Desființarea SIIJ | Scandal la dezbateri: șefii CSM și ÎCCJ au părăsit sala

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, dar și președinta Înalte Curți de Casație și Justiție a României, Corina Corbu, au părăsit sala unde comisia juridică din Parlament dezbătea desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Cei doi au plecat după ce unul dintre reprezentanții PSD, Nicușor Halici, a intrat într-un conflict verbal cu președintele comisiei juridice, Mihai Badea, de la USR-PLUS.

„E o ședință nepotrivită pentru statutul de magistrat. Credeam că este o discuție tehnică, echilibrată, credeam că putem avea argumente juridice, nu un astfel de comportament pe care îl regret în parlamentul României. CSM optează pentru o soluție de echilibru, trebuie încetată polarizarea societății și polarizarea magistraturii”, a explicat Bogdan Mateescu, după ce a ieșit din sală.

Judecătoarea Corina Corbu a precizat că „locul ei nu este aici” și că nu are de ce „să participe la acest gen de discuții”.

Șefa Curții Supreme a părăsit sala de ședințe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

În momentul când cei doi au decis să se ridice de la masă și să plece din sală, fostul președinte al Comisiei Juridice, Nicușor Halici (PSD), lovea în masă cu un stilou pentru a bruia discursul președintelui Comisiei Juridice, Mihai Badea (USR-PLUS). Social-democratul era nemulțumit că nu primise dreptul de a lua cuvântul pe procedură. Zgomotul de fond era atât de puternic încât a provocat reacția reprezentanților CSM și Înaltei Curți.

Mai mult, Nicușor Halici a încercat de mai multe ori să ia cuvântul de la microfon, dar sunetul era tăiat de președintele Comisiei. În lipsa unui microfon, deputatul PSD a ridicat vocea pentru a se face auzit.

„Înțeleg că ați sunteți descendenți ai fostei Securități", „chiar e bătaie de joc”, „se întoarce roata", au fost mesajele transmise prin ridicarea vocii de Nicușor Halici către președintele Comisiei.

„Haideți că știți cum conduceați ședințele dumneavoastră, Iordache și Nicolicea”, a fost replica lui Mihai Badea.

Președintele Comisiei a spus în discursul său că Secția Specială a fost înființată la dorința lui Liviu Dragnea pentru a-l apăra pe acesta.

După plecarea din sală a șefilor CSM și Înaltei Curți, procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a spus că susține desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Potrivit acestuia, înființarea Secției Speciale a fost „o insultă pentru procurori și judecători și nu a fost necesară". El a amintit lipsa de eficiență a Secției Speciale.

„DNA va face anchete profesioniste, cu echilibru, cu privire la anchetarea procurorilor și judecătorilor. Nu e nevoie de o secție specială. Dacă procurorii DNA vor fi anchetați pentru abuzuri, această competență va aparține Parchetului general", a afirmat Bologa.

Punctul de vedere pentru desființarea Secției Speciale a fost susținut și de DIICOT.

Procurorul general, Gabriela Scutea, s-a pronunțat pentru desființarea Secției Speciale.

„Aceasta este departe de a asigura un acces eficient la Justiție al cetățenilor și pentru buna desfășurare a activității Ministerului Public", a susținut Scutea.

Asociația Magistraților din România a criticat desființarea Secției Speciale.

Bogdan Pîrlog, procurorul din dosarul 10 august, a criticat Secția Specială, despre care a spus că a fost „concepută greșit de la bun început". El le-a transmis parlamentarilor că amendamentul propus, cel legat de avizul conform al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților, „riscă să creeze un sistem clientelar".

Ministrul Stelian Ion: Trebuie să desființăm Secția Specială

Ministrul Justiției nu a fost de acord să semneze amendamentul prin care este nevoie de avizul obligatoriu al CSM pentru trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor. Cu toate acestea, a fost convins de colegii de alianță să accepte compromisul convenit, iar amendamentul grupului minorităților naționale să primească și acceptul său.

„În opinia mea, varianta cea mai corectă este cea propusă de Guvernul României. Celelalte discuții, dacă vor exista în cadrul dezbaterilor parlamentare, vă rog să aibă în vedere cele două chestiuni. Anchetele să fie desfășurate de mai multe unități de parchet, să ținem cont de principiul specializării. Există posibilitatea oferirii garanțiilor în Parlament. Obiectivul principal, regăsit și în programul de guvernare, să fie atins, al desființării SIIJ", a spus Stelian Ion.

El a precizat că înființarea Secției Speciale a fost argumentată pe un sfert de pagină.

„Toate argumentele care stau la baza propunerii legislative le găsiți pe nota de fundamentare pe mai bine de zece pagini, spre deosebire de cele trei rânduri de la înființare. Actualmente, această Secție nu este deloc eficientă. Bazele pe care s-a conceput această Secție au fost fundamental greșite, o singura structură centrală nu poate face față, anchete cu privire la toate plângerile formulate împotriva magistraților. Este necesar să existe structuri teritoriale, să existe o specializare a procurorilor. Cele două chestiuni trebuie să existe în lege", a fost poziția ministrului Stelian Ion în fața Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG