Linkuri accesibilitate

VIDEO. Emmanuel Macron: Cred că există tensiuni în România și decizii luate de Guvern care au dus la fragilizarea statului de drept


Macron: Decizii ale Guvernului României au dus la fragilizarea statului de drept
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00

Macron: Decizii ale Guvernului României au dus la fragilizarea statului de drept

Președintele Franței, Emmanuel Macron, prezent la Sibiu, la reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din UE, a atras atenția că sunt decizii ale Guvernului care au dus la fragilizarea statului de drept și și-a afirmat sprijinul pentru „deciziile puternice” luate de președintele Iohannis.

„În primul rând vreau să-i mulțumesc foarte sincer și personal Președintelui Iohannis pentru actuala președinție a Uniunii și pentru primirea de la Sibiu. În al doilea rând cred că da, există tensiuni în România, și decizii luate de guvern au dus la fragilizarea statului de drept… Comisia Europeană a avut ocazia să o spună, și suntem vigilenți pe acest subiect”, a spus șeful statului francez, la Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a ținut să precizeze că președintele Iohannis „a fost în mod constant prezent, vigilent, puternic pentru a menține direcția”.

„Dar în același timp am constatat că președintele Iohannis a fost în mod constant prezent, vigilent și puternic… pentru a menține direcția. Consider că pentru România, pentru poporul român, a fi un stat puternic în Uniunea Europeană, a îmbrățișa valorile, toate valorile, inclusiv independența justiției și tot ce constituie statul de drept, este un element important pentru popor. (…) Sprijin în acest sens, deciziile puternice luate în mai multe ocazii de către Președintele Iohannis”, a mai spus președintele Franței.

Șeful statului francez a avut, la Sibiu, și o întâlnire bilaterală cu Klaus Iohannis, în marja summitului informal al UE.

Cei 27 de lideri ai UE prezenți la reuniunea din România au adoptat și Declarația de la Sibiu, printre prevederile căreia se numără protejarea democrației și a statului de drept, dorința ca UE să rămână un actor important, dar și nevoia de unitate și de a apăra „o singură Europă”.

Summitul informal al UE de la Sibiu

Reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, din 9 mai, are loc pentru prima dată, în România, la Sibiu, în contextul în care România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, iar reuniunea va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Printre participanții la Summitul informal se numără cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

La Sibiu, liderii europeni vor discuta despre agenda Uniunii Europene în următorii cinci ani și vor încerca să dea un semnal de unitate, mai ales în contextul în care Marea Britanie va părăsi construcția comunitară, iar alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în mai puțin de o lună.

Data aleasă pentru summit - 9 mai - este una simbolică, fiindcă reprezintă aniversarea declarației ministrului de externe francez Robert Schuman din 1950, prin care a fost propusă crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelui (CECA), piatra de temelie a UE, și este sărbătorită Ziua Europei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG